Boterkoek

18

Eén van de baksels die ik afgelopen zondag maakte voor Alwin zodat hij op zijn werk kon trakteren: een heerlijke boterkoek.

Eigenlijk was de boterkoek een soort van reserve-baksel, voor als de pudding-kruimelvlaai zou mislukken, want daar was ik niet zo zeker van…

Een boterkoek moet toch lukken, dacht ik. En of hij gelukt is! Hij viel erg in de smaak bij de collega’s van Alwin en bij Alwin zelf natuurlijk en er is geen kruimeltje meer van over. Uiteraard heb ik zelf ook een klein stukje geproefd (ik moet toch weten wat ik de mensen te eten geef) en ik vond hem super lekker, eigenlijk erg jammer dat ik de rest van de stukjes in een schaal moest leggen om aan Alwin mee te geven… dag lekkere boterkoek… *snik*.

Maar de boterkoek gaat er zeker nog een keer komen! Niet moeilijk om te maken en super lekker. Ik kwam laatst ook een recept tegen van een boterkoek met amandelspijs, lijkt me ook erg lekker, dus die gaan we ook maar eens proberen. Dit recept heb ik (met mini-aanpassingen) van 24kitchen. Er zijn veel recepten voor boterkoek te vinden, maar dit leek me wel een veilige optie: een heerlijke boterkoek van Rudolph! 🙂

Oja, en wel échte roomboter gebruiken hè, anders mag je een boterkoek geen boterkoek noemen:

Boterkoek

Een boterkoek is een platte ronde koek die traditioneel voor een groot deel is bereid met roomboter. De koek wordt meestal gemaakt in een boterkoekvorm met een doorsnede van 20-24 centimeter. De koek mag de naam boterkoek alleen dragen wanneer er echte roomboter wordt gebruikt.

Overige ingrediënten zijn bloembasterdsuiker, een beetje zout en een ei. Een deel van het (losgeklopte) ei wordt eveneens gebruikt om de bovenkant mee te bestrijken zodat de koek een glimmend, goud-bruinachtige korst krijgt.

Een boterkoek in België is iets heel anders: een soort koffiekoek. Ze worden gemaakt van een gerezen bladerdeeg en bestaan in twee varianten, met of zonder rozijnen. Er bestaan ook boterkoeken met een laagje chocolade op.

Bron: Wiki

 

Print Friendly, PDF & Email