Cups

4

Cups…. de eerste keer dat ik ze tegen kwam, was in een recept voor koekjes voor de hond… Nederlandse recepten voor hondenkoekjes zijn er niet zo veel, maar Amerikaanse genoeg! En ik wilde koekjes voor Mac maken, maar ja, die cups… die kende ik alleen van een BH maat… Dus maar op zoek naar wat dat precies is. Ah, het zijn maten/gewichten: ik moet dus omrekenen. Geen probleem natuurlijk, maar wel een werkje elke keer…

Nu ik steeds vaker kook & bak, vind ik ook steeds vaker lekkere Amerikaanse recepten (vooral via Pinterest) en dan komen die cups steeds weer voorbij. Eerst vertalen, dan omrekenen: voor een recept met veel ingrediënten best veel werk! Zoals gezegd, geen probleem, maar toen zag ik ‘in de keuken’ van Levine dat Levine speciale maatbekertjes heeft met cupmaten. Oeh, die wil ook, erg handig.

Ik was sowieso nog op zoek naar een springvorm van ongeveer 15 centimeter (het is leuk hoor, experimenteren met taarten, maar we krijgen niet altijd visite en voor ons 2-en is 15 centimeter groot genoeg), dus dat kon ik mooi combineren. Bij Habitas koken, bakken & tafelen vond ik beide producten. Jippie! Meteen besteld en de volgende middag in huis (en vanaf 25 euro ook nog eens gratis bezorgd). Ik ben dus nu de trotse eigenaar van maatbekertjes met cupmaten ( 1/4 cup, 1/3 cup, 1/2 cup en 1 cup). Ik ben helemaal blij :)! De teaspoon & tablespoon die Levine op haar site noemt, staan ook nog op mijn wensenlijstje  & Klaartje van de koekjeshoek heeft ook een Cup maatbeker voor vloeistoffen op haar site staan: must have!

Levine geeft ook nog een handige uitleg over hoe je de cup maatbeker moet gebruiken (niet onbelangrijk natuurlijk):

Allereerst is het belangrijk om niet met de cup zelf te scheppen. Beter is om de cup op een vlakke ondergrond te zetten, je neemt een grote lepel en schept de bloem (die eerst is losgeroerd met een vork) losjes in de cup. Vervolgens strijk je het teveel met de achterkant (platte kant) van een mes af et voilà …..
Je zult merken dat je op een gegeven moment een vaste hand van scheppen krijgt. 1 cup tarwebloem weegt rond de 135 gram. Ik zet de cup trouwens op een bord, zodat de bloem die eraf valt weer terug kan in de zak. Ik ben dan wel geen Zeeuwse, maar toch zuinig….

En voor iedereen die geen cup maatbeker heeft, staat er op de site van Levine nog een handig lijstje die ook op mijn site niet kan ontbreken, aangevuld met een lijstje van Smulweb:

Tarwebloem

1 cup = 135 gram
1 1/4 cups = 169 gram
1 1/3 cups = 180 gram
1 1/2 cups = 203 gram
1 2/3 cups = 225 gram
1 3/4 cups = 236 gram
2 cups = 270 gram
3 cups = 405 gram
4 cups = 540 gram
5 cups = 675 gram

Suiker (kristal)

1/8 cup = 25 gram = 2 tablespoons
1/4 cup = 50 gram = 4 tablespoons
1/3 cup = 65 gram
1/2 cup = 100 gram
2/3 cup = 135 gram
3/4 cup = 150 gram
1 cup = 200 gram

Basterdsuiker weegt iets meer dan kristalsuiker, maar veel scheelt het niet.

Boter/margarine

1 tablespoon = 14 gram
2 tablespoons = 28 gram = 1 ounce (oz) (1 oz is eigenlijk 28,35 gram)
3 tablespoons = 42 gram
4 tablespoons = 57 gram = 1/4 cup = 1/2 stick
5 tablespoons = 70 gram
6 tablespoons = 85 gram
7 tablespoons = 99 gram
8 tablespoons = 113 gram = 1/2 cup = 1 stick
1/2 pound = 227 gram = 1 cup = 2 sticks
1 pound = 454 gram = 2 cups = 4 sticks

Vloeistof

1 cup = 0,237 liter 
1 pint = 0,480 liter 
1/4 pint = 0,120 liter 
1 quart = 0,946 liter

En om het je nog makkelijker te maken, kun je op Diana’s Dessert met één druk op de knop alles omrekenen, ook van Fahrenheit naar Celsius. Super handig!

Bronnen: UitdekeukenvanLevine, Koekjeshoek, Smulweb, Diana’sDessertHabitas, Nutritionmythbusters (foto).
Print Friendly, PDF & Email