Egg’s Anatomy

2

Vanmiddag de keuken in (jippie)!  Lekker bakken! Het recept erbij… één van de ingrediënten: een eidooier…. Sjips… ben ik het al weer vergeten… Is dat nou het eiwit of het eigeel… ik vergeet het steeds! Google erbij: o ja, het eigeel! Maar nu heb ik mij voorgenomen het nooit meer te vergeten! Appeltje eitje toch! En dus een stukje Egg’s Anatomy op mijn site!

Egg’s Anatomy 

De schaal vormt de buitenkant van het ei. De schaal van het ei is ongeveer 0,3 mm dik. De schaal is poreus, zodat lucht kan worden uitgewisseld. Aan de binnenzijde van de schaal zitten twee water- en luchtdichte vliezen, waarin zich zowel het eiwit als de dooier bevinden. De dooier is gevat in het dooiervlies. Om te zorgen dat de dooier op zijn plaats blijft zitten zijn er twee hagelsnoeren. Op de dooier zelf ligt de kiemschijf. Het ei heeft ook een klein met lucht gevulde gedeelte: de luchtkamer. Bij een ouder ei is de luchtkamer groter. Dit komt waarschijnlijk doordat het water uit het eiwit langzamerhand verdampt. Een methode om na te gaan of een ei nog eetbaar is, is door het in een pan water te leggen. Een vers ei zakt naar de bodem, een ouder ei blijft drijven.

  1. Eierschaal
  2. Schaalvlies
  3. Binnenste schaalvlies
  4. Hagelsnoer
  5. Buiten eiwit
  6. Midden eiwit
  7. Dooiervlies
  8. Dooier
  9. Kiemvlek
  10. Donker eigeel
  11. Klaar eigeel
  12. Binnenste eiwit
  13. Hagelsnoer
  14. Luchtkamer
  15. Cuticula

En nog wat informatie:

Een gemiddeld ei van een kip weegt rond de 66 gram. Het zwaarste Nederlandse kippenei woog 215 gram.

Bij de verkoop worden eieren als volgt geclassificeerd:

  • S – ei van minder dan 53 gram
  • M – ei van 53 – 63 gram
  • L – ei van 63 – 73 gram
  • XL – ei van 73 gram of meer
  • DD – ei met twee dooiers (dubbeldooier) 

 

Bron: Wikipedia.
Kookboekstore_algemeneshopbanner_728x90
Print Friendly