Foodblogswap – Chocolade caramel taart

21

Oooh, pure verwennerij met de foodblogswap van deze maand! Een chocolade caramel taart….!

Ja, je leest het goed… een taart (altijd goed toch?) met chocolade (beter!) én caramel (heer-lijk!) of (met een beetje zeezout) salted caramel *kwijl*. De reden dat ik zat zit te kwijlen is Betty… Betty van Betty’s Kitchen. Betty heet eigenlijk Betina, maar iedereen noemt haar Betty en omdat ik al zoveel kijkjes in haar kitchen heb genomen, noem ik haar ook gewoon Betty, om het simpel te houden.

Betty’s Kitchen is de blog waar Betty haar favorieten recepten deelt en daarmee hoopt ze anderen te inspireren. Koken doet ze al vanaf haar vijfde, met een stoel tegen het aanrecht, zodat het aanrecht precies op de juiste hoogte was. Daar stond ze met haar zusje en moeder te koken & bakken. Inmiddels woont ze samen met Dylan en op een dag wilde Dylan graag een taartje mee naar zijn werk (omdat hij toentertijd bijna jarig was). Betty sprong de keuken in om deze chocolade caramel taart te maken!

Chocolade caramel taart

Foodblogswap – Chocolade caramel taart

Bij ons was er helemaal niemand jarig, maar ja, ik ‘moest’ iets maken voor de foodblogswap… Betty’s heeft, naast wat zoete recepten, veel gezonde recepten op haar blog staan en een ruime keuze aan heerlijke hoofdgerechten. Het was waarschijnlijk verstandiger geweest om daar iets van te maken, maar ik wilde graag weer eens wat zoets maken voor de foodblogswap na alle hartige gerechten. Voor de afwisseling én omdat ik zin had om te bakken, om met deeg bezig te zijn.

Mijn oog viel meteen op deze kaneelbroodjes van Betty. Die wil ik nog steeds een keer zelf maken (écht nog nooit gedaan!), maar vond ik eigenlijk ook weer iets te ‘gewoontjes’ voor de foodblogswap omdat het een veelvoorkomend recept is. Ik zocht verder en kwam op de chocoladetaart… mét caramel. Klaar. Mijn keus was gemaakt. Geen twijfel meer mogelijk. De kaneelbroodjes wilde ik ook graag gaan maken, als soort tweede swap-recept, maar dat is er, door de afgelopen klus-periode, nog niet van gekomen.

De chocolade caramel taart kwam er snel: ik kon niet wachten! 🙂 Hij was errug lekker! Zelfs vriendlief (geen chocolade liefhebber), vond de taart super lekker. En ik ook… vooral dat (salted) caramel laagje… ooooh…. *kwijl*. De chocolade laag had van mij iets minder dik gemogen (ik vind chocola lekker hoor, maar ben niet echt een choc-a-holic), maar de combinatie was eigenlijk gewoon heel erg goed. Weer een geslaagde swap! Bedankt Betty, voor deze heerlijke taart, we gaan hem vast en zeker vaker maken!

Op de hoogte blijven van alle Foodblogswap-recepten? Volg dan de Foodblogswap op Twitter of op Pinterest! Benieuwd naar wat er deze maand van MiCook is gemaakt (ik wel!), neem deze week dan een kijkje op de blog van Carine: Proeven op zondag.

Tips

Nog wat tips voor het maken van de chocolade caramel taart en dan komt eindelijk het recept!

  • Waarschijnlijk hou je nog een beetje van het zanddeeg over. Zonde om weg te gooien natuurlijk maar, zoals Betty aangeeft, kun je daar prima koekjes van bakken!
  • Het zanddeeg kun je ook al eerder maken. Vries het dan in en laat ontdooien voordat je de taart gaat maken.
  • Voor deze taart kun je, voor het beste resultaat, gebruik maken van een taartvorm met losse bodem (hier verkrijgbaar).
  • De bodem van de taart gaan we ‘blind bakken’. Nog nooit gedaan? Kijk dan eerst eens dit handige filmpje!
  • Blijf, bij het maken van de caramel laag (gecondenseerde melk in het pannetje), bij de pan staan en blijf goed roeren. Dit om aanbranden te voorkomen.
  • Bestrooi de laag caramel met wat zeezout (voordat je hem in de koelkast zet) voor een salted caramel effect (erg lekker!).
  • Zodra je de slagroom toevoegt aan de gesmolten chocolade, wordt het geheel snel ‘hard’. Zorg er dus voor dat de taart klaar staat en dat je snel de chocolade laag aan kan brengen!

Smullen maar!

Print Friendly, PDF & Email