Gegrilde ananas met kaneelricotta

6

Soms zijn dingen zo simpel dat je ze eigenlijk geen recept mag noemen… maar dan blijkt het wel ontzettend lekker te zijn en dan verdiend het toch eigenlijk wel een plekje tussen de rest van mijn favoriete gerechten.

Zo ook dit……  te simpel voor woorden, maar zo ontzettend lekker. Ik ben misschien wat bevooroordeeld, want ik ben écht dol op warm fruit. Warm fruit op een broodje, bulgur met warm fruit, een simpel toetje uit de oven of met iets extra’s & ga zo maar door: allemaal heerlijk!

Gegrilde ananas kende ik al… bij ons staan er standaard plakjes ananas op de gourmettafel. Even op de bovenplaat of onder in het pannetje en je hebt een heerlijke frisse afwisseling in combinatie met de vleesjes & groentjes die altijd in overvloed op tafel staan. Of natuurlijk als toetje…met een bolletje ijs… Ook als de BBQ aanstaat, komt de ananas tevoorschijn… heerlijk!

Deze combinatie kende ik nog niet… ik eet ananas meestal gewoon zo, met een beetje kokos of met wat ijs of vanillekwark. Toen ik dit recept zag in Light koken (de november editie), moest ik het gewoon uitproberen. Ik had geen verse ananas in huis, maar wel plakjes in blik, dus ik ben aan de slag gegaan. Fluitje van een cent, 10 minuutjes werk en er staat wat heerlijks op tafel. Een lekker lunch, een heerlijk tussendoortje of als perfecte afsluiter van je avondmaal.

Het moeilijkste van het ‘recept’ is de ananas snijden (als je een verse gebruikt)… Daarom eerst nog wat nuttige informatie over de ananas en daarna een filmpje over hoe je het best een ananas kunt snijden!

Ananas

Het symbool van tropisch genieten! Een rijpe ananas ruikt en smaakt heerlijk zoet. Het vruchtvlees glanst en voelt rond de kroon veerkrachtig aan. De vrucht lijkt op een grote dennenappel. Dat komt, omdat hij bestaat uit een heleboel bessen die zijn samengegroeid. Ananas wordt zo goed als rijp geplukt, omdat de vrucht nauwelijks narijpt. Verse ananas komt uit landen als Ivoorkust, Brazilië en Midden-Amerikaanse landen. Het is het hele jaar door verkrijgbaar.

Een ananas is rijp als de vrucht lekker ruikt en de bladeren op de kruin gemakkelijk los te trekken zijn. Let hier goed op bij aankoop. Te vroeg geoogste vruchten hebben veel zuur en nauwelijks aroma, terwijl het vruchtvlees van overrijpe vruchten glazig tot bruinachtig wordt en naar gist kan ruiken. De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid; ook een groene ananas kan goed rijp zijn. Daarom is geur belangrijk; een ananas moet een heerlijke geur verspreiden.

Ananas is een echte powerfood. Het bevat veel vezels en eiwitoplossende enzymen voor een goede spijsvertering. Ook bevat ananas bromelaïne, een ontstekingsremmende stof. Ten slotte  komen er in ananas plantensterolen voor, deze zorgen voor een verlaging  van slecht cholestorol.

Bron: Groentenenfruit, Lightkoken.
Print Friendly, PDF & Email