Rabarber

14

Rheum rhabarbarum ofwel rabarber.

Rabarber is een meerjarige plant uit de duizendknoopfamilie en wordt gekweekt vanwege zijn eetbare delen. Deze grote, struikachtige plant heeft prachtige roodroze, groene of groen-rode lange stelen en grote donkergroene bladen. Het is een friszure groente. Of deze mooie stelen onder de noemer ‘vergeten groente’ vallen, daar zijn de meningen over verdeeld… Het wordt wel regelmatig als een fruitsoort gezien en komt vaak voor in zoete (na)gerechten, maar je kunt rabarber ook prima in een hartig gerecht verwerken. 

Rabarber uit de oven

Rabarber uit de oven met honing

Rabarber uit de oven bijvoorbeeld met honing (200 graden, bakplaat met bakpapier, besprenkelen met honing, 10-15 minuten). Lekker wat crème fraîche of geitenkaas erbij, krieltjes in de schil en een stukje lamsvlees: lekker hoor!

Weetjes over rabarber

  • Rabarber is vers als de stelen hard en stevig aanvoelen.
  • Je kunt rabarber onverpakt, ongeveer één week bewaren in de groentela van de koelkast. Op een koele plek (12-15 graden) is rabarber een paar dagen houdbaar. Het is ook prima in te vriezen, mits goed verpakt. Je kunt de rauwe rabarber in stukjes snijden voordat je ze in de diepvries doet, dan past het waarschijnlijk wat makkelijker in de diepvries en kun je de stukjes sneller gebruiken (ze ontdooien sneller).
  • Groene stelen zijn zuurder dan rode, maar ze zijn niet ‘onrijp’ en worden dus, door (lang) te bewaren niet rood.
  • De stelen hoeven niet geschild te worden. Snij wel de bladresten en de onderste harde stukken van de stelen af voor bereiding. Wil je de rabarber toch schillen? Reken dan niet op een mooie rode kleur, want na het schillen wordt de gekookte rabarber groen.
  • Je kunt rabarber ook rauw eten. In Koerdistan is rauwe rabarber met een beetje zout een populaire snack.
  • De stelen bevatten weinig calorieën en veel voedingsvezels.
  • Rabarber bevat oxaalzuur. Deze stof bindt zich met calcium en dat betekent dat je opname van calcium hierdoor vermindert. Om die reden deed men vroeger wat krijt bij rabarber. Inmiddels overheerst het inzicht dat oxaalzuur bij een gevarieerde voeding helemaal geen kwaad kan. Krijt toevoegen is dus echt niet nodig. Het kan in ieder geval geen kwaad om rabarber te combineren met een zuivelproduct (rijk aan calcium).
  • De donkergroene bladeren van de rabarber-plant zijn giftig.

 

Recepten met rabarber

Met rabarber kun je eigenlijk heel veel kanten op! Wat dacht je van heerlijke rabarbermuffins waar de smaak van de rabarber goed naar voren komt? Of een super lekkere rabarbercrumble met aardbeien & vanille als toetje?

Rabarber

Je kunt er ook een heerlijke shake van maken, samen met wat aardbeien en honing in de blender: yum! Of een smakelijke moes met friszure appels!

Rabarber

Hieronder nog een paar recepten. Ik heb ze zelf nog niet gemaakt, maar ik denk dat ze ontzettend lekker zijn en zet ze gewoon op mijn overvolle lijst met recepten die ik (ooit) nog eens wil maken!

Ben jij een liefhebber van rabarber en wat is je lievelingsgerecht?

Bronnen: Groentenenfruit, Wiki, Plazilla, Delicious.
Print Friendly, PDF & Email