Aardperen

9

Aardperen, Jeruzalem artisjok of topinamboer.

Allemaal hetzelfde. Wij noemen ze aardperen (of knolzonnebloem), in Frankrijk heten ze topinamboer, in Engeland hebben ze het over de Jeruzalem artisjok (Helianthus tuberosus) en in Italië noemen ze het girasole articiocco (zonnebloemartisjok). Deze grillig gevormde, kronkelige knol werd in de 17e eeuw bij ons ingevoerd, maar is later verdrongen door de aardappel. De aardpeer valt onder de noemer ‘vergeten groente’, maar gelukkig is hij steeds beter verkrijgbaar. Ik heb ze zelf al in verschillende supermarkten zien liggen!

Nu ze wat beter verkrijgbaar zijn, tijd voor wat meer informatie over deze raar uitziende aardpeer met wat recepten!

Aardperen

Aardperen

De schil van de aardpeer

De kleur van de schil varieert en is, afhankelijk van de soort, lichtbruin rot rood en violet. De kleur van de buitenkant heeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de zoete aardappel, geen invloed op het vruchtvlees. Het vruchtvlees is altijd wit tot crèmekleurig met een romige structuur. Verse aardperen voelen stevig aan, bevatten geen ‘lelijke plekken’ en hebben geen verschrompelde schil.

Doordat aardperen uiteenlopende vormen hebben, zijn ze wat lastig te schillen. Ik schil ze meestal met een dunschiller: het is even wat werk, maar gaat wat mij betreft het beste. Je kunt er ook voor kiezen een recept uit te zoeken waarbij je de aardperen niet hoeft te schillen (zie hieronder) of ze eerst een paar minuten te koken of stomen: je trekt de schil er daarna zo af.

De smaak van de aardpeer

Lichtzoet, nootachtig & aards. De smaak van de aardpeer gaat richting artisjok (vooral rauw), maar je kunt ook denken aan een combinatie van artisjok & schorseneer. Veel mensen vinden het een kruising tussen artisjok en (goeie) aardappelen, sommige mensen vergelijken het met oesters. De jonge aardperen (vroeg in het seizoen) zijn lekker zoet, de oudere kunnen wat melig zijn.

Weetjes over aardperen

Er valt nog genoeg te vertellen over de heerlijke aardpeer, maar we willen er geen boekwerk van maken… Hieronder nog wat weetjes en dan snel door de recepten!

Aardperen

  • De aardpeer is simpel te telen: hij groeit als een gek en de productie is erg hoog. Je hoeft hem ook eigenlijk niet opnieuw te zaaien: als je er één vergeet te oogsten, blijft hij gewoon doorgroeien.
  • Aardperen zijn familie van de zonnebloem. Ze bloeien met een veel kleinere, vergelijkbare bloem en hebben lange, dikke stengels (ze kunnen 2-3 meter hoog worden).
  • Aardperen zijn voedzaam en licht verteerbaar en schijnen een helende werking te hebben. Bij aardperen wordt zetmeel omgezet in de iets zoet smakende stof, inuline. Die inuline maakt aardperen interessant voor diabetici, omdat bij de vertering van inuline geen (voor diabetici moeilijk afbreekbare) glucose vrijkomt. De aardpeer bevat ook nog biotine (een vitamine), calcium, silicium, ijzer en natrium (mineralen). Daarom heeft de groente ook een weldadig effect op reuma, jicht en verstopping.
  • Jonge aardperen kun je met schil en al eten. Ze kunnen ook rauw worden geschaafd en bereid. Ze zijn dan brossig & krokant. Lekker met bijvoorbeeld een kruidendressing.
  • Om verkleuring van het vruchtvlees tegen te gaan, kun je het vruchtvlees besprenkel met citroensap of wat azijn aan het kookwater toevoegen.

Recepten met aardperen

Je kunt eigenlijk alle kanten op met aardperen: raspen, koken, stomen, gratineren, roosteren etc. Hieronder een aantal recepten:

Gebakken aardperen met verse kruiden

Gebakken aardperen met verse kruiden

Binnenkort verschijnt er nog een recept met aardperen op MiCook, maar er zijn natuurlijk nog veel meer recepten met aardperen. Onderstaande recepten heb ik zelf niet gemaakt en/of gegeten, maar komen wel op mijn to-make-lijstje.

Genoeg inspiratie? 🙂 Heb jij nog een fijn recept met aardperen? Laat het weten!

Bronnen: Smaakvrienden groenten, Echt eten, Groenteenfruit, Plazilla, Wiki.
Print Friendly, PDF & Email