Appeltaart met creme fraiche

2

Als je weet dat er visite komt, dan is dat toch een hele goede reden om een taart te bakken… en als de visite dan ook nog rond koffietijd komt, dan kun je ze toch niet alleen een kopje koffie geven, daar hoort toch een stukje taart bij?!

Vanmorgen was dit het geval bij ons, visite rond koffietijd… dus gisteren in de keuken gestaan om een appeltaart te bakken, een appeltaart met crème fraîche. Alwin wilde graag appeltaart, dus ben ik op zoek gegaan naar een leuk recept… pfff… das nog niet zo makkelijk, want wat zijn er veel recepten voor appeltaart… ongelooflijk! Dat is ook niet zo raar, want appeltaart heeft een lange traditie in de Nederlandse keuken. In het eerste gedrukte kookboek, Een notabel boecxken van cokeryen (1514), komt een uitgebreid recept voor appeltaart voor. Dit is dat recept:

Neemt appelen die alderbest breken. Die suldy scellen ende wel cleyne sniden. Maer wacht datter gheen carnen ofte sloechuysen in en vallen, want die carnen souden dye gheheele taerten bederven. Als dye appelen dus ghesneden sijn met cleynen stucken, so suldi dien rant van der selver taerten vullen tot boven toe al vol. Dan suldi dairop maken eenen scheel van den selven deeghe daer die taerte af ghemaect es. Dan steltse in den hoven ende laetse so backen. Alsse ghebacken is, so suldise uut doen ende snidense boven open in den scheel, soedat die scheel maer en behouwe eenen ommerant. Dan suldise rueren met eenen houten lepel, totdat die appel wel ghebroken sijn die in de taerte ligghen. Oft eest dat men wilt, men machse duer doen. Dan suldi nemen dese navulghende cruyden ende mingelense dairmede, te weten: greine, ghimber, caneel, notenmuscaten, groffelsnagelen, folie ende potsuycker. Maer die dese selve taerte seer costelijck wilt maken, die nemen daertoe moruwe suyckercoecken ende ooc suycker daer men de coecken af maect. Ende dit sal men temperen wel tegadere met sanen. Dan sal ment in de taerte doen mitten appelen ende latense also staen drooghen in den hoven, totdat si drooghe es.

Hmm, toch maar een ander recept uitzoeken… Uiteindelijk heb ik gekozen voor een appeltaart met crème fraîche uit Het superdikke taartenboek, een special van Koken & genieten. Op het plaatje ziet hij er wel erg smakelijk uit en ik wilde toch net even iets anders dan een ‘standaard’ appeltaart bakken (als dat al bestaat).

Tot nu heb ik vooral kwark-achtige taarten gebakken of gemaakt (er komt natuurlijk niet altijd een oven aan te pas bij kwark-achtige taarten), dus het was voor mij wel even een uitdaging. De appeltaart is erg goed gelukt en ik ben er best trots op, het is ook daadwerkelijk mijn eerste zelfgemaakte appeltaart! 🙂

Het (heel) overleggen van de lap deeg in de springvorm vond ik nog het moeilijkst… dat is ook niet helemaal goed gelukt, maar met een beetje aandrukken, lag de bodem toch best mooi over het amandelschaafsel.

Het resultaat? Een mooie, heerlijke appeltaart! De visite heeft zitten smullen en ook Alwin vind (vond…) hem errug lekker! Hij is dus gelukt en goed ook! Ik ben helemaal blij! 🙂

Bron: Wiki

Print Friendly, PDF & Email

2 reacties

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.