Asperges

6

Asperges zijn de witte, groene of paarse scheuten aan de wortel van de aspergeplant. Witte asperges groeien in de grond (aspergebedden), in het donker. Groene & paarse asperges zijn juist boven de grond, in het licht gegroeid. De smaak van asperges is zacht, met een heel kenmerkend aroma. De groene variant is wat sterker van smaak door zijn hoge bladgroengehalte. De meest verkochte en geproduceerde asperge in Nederland is de witte variant (97%). Slechts 3% bestaat uit groene en de paarse variant wordt op hele kleine schaal geproduceerd en aangeboden.

Schillen

De witte variant moet altijd goed worden geschild, bij de groene alleen de dikke exemplaren (16-20 mm) en het onderste stukje van de stengel moet worden afgesneden. Bij paarse asperges hoeft alleen het onderste stukje van de stengel afgesneden te worden. Schil de witte variant twee keer rond van kop naar onderkant. Snij ongeveer twee centimeter van de houtige onderkant af en bewaar deze voor het maken van bouillon, soep of saus (dit kan ook met de stukjes van de groene & paarse variant). Lees hier meer over het schillen en bereiden van asperges.

Asperges

Weetjes over asperges

 • Ze zijn dagvers het lekkerst! Ze zijn vers als ze een knisperend/piepend geluid maken op het moment dat je ze tegen elkaar aanwrijft. De kop moet gesloten zijn.
 • Je kunt ze prima een paar dagen bewaren in de koelkast, het liefst gewikkeld in een vochtige (thee)doek.
 • Ze worden geoogst (gestoken) van april tot 24 juni, de Dag van Sint Jan.
 • Nederlanders eten gemiddeld ongeveer 780 gram asperges per jaar.
 • Ze geven, bij de meeste mensen, na het eten een zwavelachtige geur aan urine. De kenmerkende geur wordt veroorzaakt door asparaginezuur die in de urine afbreekt tot vluchtige geurstoffen.
 • Ze staan bekend als afrodisiacum. Niet alleen vanwege de vorm (…), maar ook vanwege de stimulerende werking van fosfor.
 • Ze zijn gezond. Ze zijn rijk aan vitamines & mineralen en bevatten weinig calorieën.

 

Recepten met asperges

Wij hebben hier in huis een sterke voorkeur voor de groene variant. Meer smaak, vinden wij én heerlijk om te grillen. Hieronder een aantal recepten met…. groene asperges!

Recepten met asperges

 1. Risotto met groene asperges & zalm
 2. Aspergequiche met geitenkaas
 3. Aspergesalade met zalm
 4. Gebakken asperges
 5. Asperge risotto met garnalen & hazelnoten

Voor nog wat meer inspiratie (ook met de witte variant) hieronder nog een aantal recepten (in willekeurige volgorde). Ik heb deze recepten nog niet gemaakt, maar ze lijken me erg lekker!

 

Bronnen: Aspergecentrum, Groentenenfruit, Smaakvrienden Groenten.
Print Friendly, PDF & Email