Bessen versus bessen

5

Rode bessen, aalbessen, blauwe bessen, bosbessen…. Allemaal erg lekker, vooral met een schaaltje vla/yoghurt, op een heerlijke taart, in een lekkere smoothie of gewoon zo: lekker snoepen!

Maar wat is nu het verschil & is er wel verschil? Op Libelle Lekker kwam ik een leuk artikeltje tegen met de verschillen (of niet…).

Naar aanleiding van dit artikeltje ben ik aan het zoeken geslagen en heb ik het volgende gevonden:

Rode bessen versus aalbessen versus witte bessen

Witte en rode bessen zijn eigenlijk hetzelfde. Het zijn allebei aalbessen. Het kleurverschil wordt gezien als een mogelijke schakering. Omdat rode bessen er aantrekkelijker uitzien dan witte worden de witte minder – en vaak goedkoper – verkocht. De bessen worden vaak met wat suiker gegeten om de zure smaak te verdoezelen. De aalbes komt oorspronkelijk uit Europa en West-Azië. Aalbessen zijn een bron van vitamine C en dat kan helpen de weerstand op peil te houden (is goed voor je huid, haar, maar ook handig als je bijvoorbeeld verkouden bent). Bovendien werkt vitamine C als antioxydant en helpt bepaalde schadelijke stoffen in het lichaam te neutraliseren. 

Blauwe bessen versus bosbessen versus zwarte bessen

Het zijn vooral de blauwe bessen die verward worden met bosbessen. In de volksmond noemen we blauwe bessen zelfs gewoon bosbessen; en omgekeerd. Maar er is wel degelijk verschil. 

Blauwe bessen

De blauwe bes is, niet verwonderlijk, zwartblauw van kleur en heeft een mat, dof oppervlak. De blauwe bes is afkomstig uit Noord-Amerika en wordt sinds de jaren vijftig ook in Europa gekweekt. Het is geen veredelde bosbes, zoals wel eens wordt beweerd. De blauwe bes is een andere soort, ze smaakt anders en ze heeft bijvoorbeeld kleurloos sap, terwijl dat van de blauwe bosbes dieppaars is. Ook zijn blauwe bessen aanzienlijk groter, tot wel 2,5 cm in doorsnee. De blauwe bes groeit in trossen aan vrij hoge struiken en wordt daarom wel ‘trosveenbes’ genoemd.

Bosbessen

Bosbessen zijn kleiner.  Ze hebben een dofblauwe kleur met dieppaars vruchtvlees en sap van dezelfde kleur. De smaak is zoet en eigenlijk vindt iedereen ze lekker: ze hebben weinig extra’s nodig. De kleur van de bessen varieert van licht- tot donkerblauw, afhankelijk van het type. Oorspronkelijk komt deze bes uit Noord-Amerika. Ze groeien aan lage struiken waarvan de bladeren in de herfst vuurrood kleuren.

Zwarte bessen

Deze bes is, je raadt het al, dieppaars tot zwart van kleur. Zwarte bessen hebben een iets zoetere, maar ook typische, enigszins kruidige smaak die niet door iedereen wordt gewaardeerd. De zwarte bes wordt ook wel cassisbes genoemd. De zwarte bes heeft een hoog vitamine C-gehalte.

Ok, dus tussen rode & aalbassen zit geen verschil, maar de ‘blauwe’ bessen zijn wel degelijk anders! Tot slot nog wat tips:

Tips

  • Koop bessen die er vers, mooi en stevig uitzien. Fruit dat is beschadigd zal snel in kwaliteit achteruit gaan
  • Leg bessen meteen na aankoop in de koelkast: het liefst uitgespreid op een bord, dan zijn ze een paar dagen houdbaar. 
  • Dit zachtfruit is erg kwetsbaar. Raak ze daarom zo min mogelijk aan, was ze vlak voor serveren, maar alleen als het nodig is. Verwijder pas na het wassen de steeltjes.
  • Wil je de bessen invriezen, verpak ze dan eerst in goed gesloten plastic zakje of bakje. In de diepvries (bij – 18 C) kunnen de blauwe bessen een paar maanden bewaard worden.
Bron: LibelleLekker, Ingrediënten, Groentenenfruit, & Solo (foto).
Print Friendly, PDF & Email

5 reacties

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.