Cevapcici met courgettepannenkoekjes

4

Ćeva-wattus? Nou, inderdaad! Dat dacht ik ook…

Maar het klinkt wél interessant genoeg om een kijkje te gaan nemen op de leuke blog van missFromage; it’s all about food, waar naast Ćeva-dinges nog andere leuke en lekkere recepten te vinden zijn. MissFromage begint haar verhaal gelukkig met een kleine uitleg van Ćevapčići: “een populair worstje in de hele Balkan, stamt af van het Turkse kebab“. Ah, een worstje, dat kan ik wel uitspreken zonder over mijn tong te struikelen…

Ik heb ook nog maar even mijn ‘grote vriend’ Wiki geraadpleegd voor wat meer informatie:

Cevapcici

Ćevapi of Ćevapčići is een variant van kebab dat onder verschillende namen over de gehele Balkan bekend is. Het bestaat uit een soort worstjes gemaakt van gehakten heeft haar oorsprong in het Osmaanse Rijk. Het gerecht is uitermate populair in Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Montenegro en Servië, waar zij verkrijgbaar zijn bij (fastfood)restaurants. Ook in Macedonië, Slovenië, Bulgarije, Roemenië. Tsjechië, Slowakije en de aan Slovenië grensende regio’s van Italië is ćevapčići bekend.

Ćevapčići wordt meestal in porties van vijf tot tien verkocht in een lepinje of somun (pita), daarbij worden vaak uien, sla, ajvar of kajmak bij gedaan. In Bosnië en Herzegovina worden de gegrilde kebabsworstjes verkocht in zogenaamde ćevabdžinica’s. In restaurants worden zij meestal geserveerd met friet of Đuveđ-rijst en ajvar. In de 50-er en 60-er jaren haalde men een portie -meestal 10 stuks- bij de “man op de hoek van de straat” waarvan er in het toenmalige Joegoslavië vele waren. Deze man heet in het Turks [kebabçı] en heeft waarschijnlijk in het verleden voor de naamgeving van de ćevapčići gezorgd.

Ik ben blij dat ik niet aan gesproken teksten doe op mijn site, want dan had ik nu toch echt een probleem gehad…

Afijn, de worstjes zien er heerlijk uit en de combinatie met een pitabroodje en de nodige rauwkost, maakt het helemaal smakelijk. Gisteren heb ik dus Ćevapčići gemaakt met daarbij een pitabroodje, wat sla, wortel, komkommer en courgettepannenkoekjes. Het recept van de Ćevapčići kun je lezen op de blog van missFromage (waar ook veel mooiere worstjes te zien zijn, ik moet nog wat oefenen…) en het recept van de courgettepannenkoekjes is hieronder te vinden.

We hebben heerlijk gegeten! De geur van de Ćevapčići toen ze een paar minuten in de oven zaten, was echt heerlijk! Na 10 minuten moet je ze omdraaien en dan is het deurtje van de oven even open… vriendlief kwam meteen naar binnen (hij zat buiten in de tuin van het zonnetje te genieten) om toch even te vertellen dat het zo heerlijk rook! 🙂 De geur was heerlijk, maar ze smaakte nog lekkerder, top: bedankt, missFromage!

De courgettepannenkoekjes heb ik vrij ‘simpel’ gehouden, maar waren ook erg lekker. Het recept komt uit de juni editie van Light koken, waar ze gemaakt worden met wat parmezaanse kaas en sambal. Ik heb dit weggelaten en lekker wat bieslook toegevoegd, maar je kunt natuurlijk zelf kruiden naar smaak toevoegen.

We hebben zitten smullen: het was een prima maaltijd voor op een zomerse dag (26 graden) en een heerlijke zondagavond maaltijd!

 

Print Friendly, PDF & Email

4 reacties

  1. Hartstikke leuk dat je zo enthousiast bent over de ceva.. worstjes!
    Als je er wat wodka bij geeft, zul je zien dat je na elke slok het woord beter kunt uitspreken 🙂

    Ik kijk op mijn beurt weer verlekkerd naar de courgettekoekjes. Die ga ik ook eens maken!

    • Hahaha! Ja, met wat wodka gaat het mij vast ook wel lukken! 😉
      Ze waren echt lekker, zowel de worstjes als de koekjes! Leuk dat je de koekjes gaat maken! 🙂

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.