Dierendag-koekjes voor Mac

16

Het is vandaag 4 oktober: dierendag, een feestdag voor alle dieren!

Voorafgaand aan dierendag zijn er bij de dierenwinkels natuurlijk allerlei acties waarmee je je lieve viervoeter kunt verwennen. Speeltjes, botten, ‘speciaal’ voer, een nieuwe mand etc. Het is ineens allemaal in de aanbieding…

Maar onze Mac krijgt niets uit de dierenwinkel, dat krijgt ze al vaak genoeg. Mac krijgt vandaag zelf gebakken koekjes, met liefde gemaakt!

Voordat we door gaan naar het recept, eerst even een stukje geschiedenis, want hoe is dierendag eigenlijk ontstaan?

Dierendag

Dierendag is erg populair en wordt door alle dierenliefhebbers al vele jaren gevierd. Maar weinig mensen weten precies hoe Dierendag is ontstaan.  Het idee voor Dierendag stamt uit 1927 toen ene Ilse Winter uit Tsjechië voorstelde aan de Internationale Dierenbeschermingsvereniging om één dag in het jaar extra aandacht te geven aan dieren. De voorzitster Margaret Ford vond dit een goed idee en ging hiermee aan de slag. In 1929 was het plan uitgewerkt en werd 4 oktober uitgeroepen tot de Werelddierendag. In 1930 werd dan ook in verschillende landen over de hele wereld op 4 oktober voor de allereerste Dierendag gevierd. Sinds 1930 wordt er ieder jaar Dierendag gevierd.

Waarom 4 oktober?

De bedenkers van Dierendag (Ilse Winter en Margeret Ford) hebben 4 oktober gekozen als datum als eerbetoon aan Fransiscus van Assisi. Deze religieuze man, stichter van de Kloosterorde van Franciscanen, had een zwak voor de zwakkere op de wereld. Zelf was hij in zijn jeugd erg verwend.  Na een langdurige ziekte het doorbrengen van een jaar in gevangenschap (als krijgsgevangene na een veldslag) besloot hij zijn leven te verbeteren. Niet alleen arme mensen zoals zwervers en zieken kregen zijn aandacht. Maar ook planten en dieren vond hij erg belangrijk. De sterfdag van Fransiscus van Assisi is 4 oktober 1226.

En speciaal voor deze dag hebben wij koekjes gebakken voor onze lieve viervoeter! Mocht het weer een beetje meezitten dan gaan we ook nog wel wat leuks met haar doen, maar de eerste wandeling van deze dag heeft al plaatsgevonden… in de regen… en daar zijn we dan weer niet zo’n fan van (ook Mac niet…). Als het blijft regenen blijven we lekker binnen en gaan we veel knuffelen en het spelletje ‘zoek (eigen gemaakte) koekjes’ doen, dat vindt Maccie geweldig!

Of Mac de koekjes lekker vindt? Tja, ze kan het ons niet vertellen… maar na het eerste koekje luisterde ze niet meer echt naar het commando ‘wacht’, dus ik denk dat  de koekjes wel in de smaak vallen! 🙂

Enne… wat ga jij doen met dierendag? In ieder geval een dagje zonder vlees?

Bron: Dierendag
Print Friendly, PDF & Email

16 reacties

  1. Pingback: Mijn kookweek – week 40 | Maaikyz iCook

  2. Pingback: Een half jaar koken & bakken | Maaikyz iCook

  3. Pingback: Valentijnskoekjes voor de hond - MiCook

  4. Pingback: Hondenkoekjes! - MiCook

  5. Pingback: Dierendag: bakken voor de hond! - MiCook

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.