Drie kleuren ovenschotel!
Een ovenschotel met drie kleuren… niet heel bijzonder, toch?! De meeste ovenschotels bevatten drie kleuren (of meer), maar toch is dit een bijzondere ovenschotel, want het is geen standaard ovenschotel (joh…). Het is een ovenschotel met drie kleuren puree. Gemaakt met puree en een ijslepel…
Ik vind het idee zo leuk, dat ik het graag met jullie wil delen. Nu de kerst toch echt bijna voor de deur staat en je misschien nog op zoek bent naar leuke ideeën/gerechten of toch al van plan was om puree op tafel te zetten… deze drie kleuren ovenschotel is écht leuk!
Zeker als je grote vrienden bent met een ijslepel! Ik ben dat niet. In tegendeel. Ik hou niet van ijslepels en ijslepels houden waarschijnlijk ook niet van mij. Toen ik dit avontuur in de keuken begon, had ik al helemaal een idee in mijn hoofd… iets van een croquembouche, alleen dan met bolletjes puree. Een ovenschaal vol met bolletjes puree, wat speels opgestapeld: prachtig!
Uiteindelijk ben ik al blij met de rondjes die je hieronder in de ovenschaal ziet. Allemachtig, wat heb ik staan klunzen in de keuken… Eén grote rommel door het maken van de verschillende purees, bijna geen plek meer op het aanrecht en daar stond ik met mijn ijslepel…. Ik heb heel lief tegen hem (of haar) gedaan, maar toch werden we geen dikke vrienden. Het plaatje uit het tijdschrift (ik weet niet meer precies welke…) zag er echt veel mooier uit en mijn versie zag er (in gedachten) nog mooier uit…
Afijn, ben jij wel vrienden met een ijslepel? Dan kun je er vast nog een mooiere versie van maken! Ik ben in ieder geval best tevreden met het resultaat en vind het nog steeds een super idee voor op de kersttafel! Want het staat erg leuk, zeker als je er een soort croquembouche van kan maken. Heb je geen ijslepel? Dan kun je er nog voor kiezen om quenelles te maken en die in de ovenschaal te leggen.
Uiteraard kun je dit met allerlei soorten puree doen, je eigen recept gebruiken of eventueel wat extra kleuren gebruiken (met verschillende soorten puree). Ik heb gekozen voor twee soorten ‘oranje’ puree (ik vond vooral de zoete aardappel/pastinaak puree erg lekker!), maar je kunt er ook voor kiezen om maar één soort ‘oranje’ te maken (scheelt weer schillen, snijden, koken & pureren).
Ik vind deze manier van presenteren van een ‘saaie’ puree vooral erg leuk! 🙂 Ik heb een deel van het recept (en het idee) uit een tijdschrift (ik kreeg vorig jaar echt stapels tijdschriften van Anja). Ik heb alleen die bladzijde nog, dus weet niet precies welk tijdschrift.
Drie kleuren ovenschotel

By december 19, 2013
Published:- Yield: 4 Servings
- Prep: 50 mins
- Cook: 10 mins
- Ready In: 60 mins
Drie kleuren ovenschotel!Een ovenschotel met drie kleuren... niet heel bijzonder, toch?! De meeste ovenschotels bevatten drie …
Ingredients
- 750 gram Aardappels
- 500 gram Broccoli
- 250 gram Pompoen
- 250 gram Zoete aardappel
- 250 gram Pastinaak
- 60 gram Parmezaanse kaas geraspt
- 2 eetlepels Paneermeel
- 1 stuks Eieren alleen de dooier
- Nootmuskaat
- Ahornsiroop
- Peper
- Zout
- Olijfolie
- Staafmixer
- Ovenschaal
Instructions
- Schil de aardappels, zoete aardappel, pompoen & pastinaak & snij ze in stukjes. Snij de broccoli in roosjes.
Rasp de parmezaanse kaas.
- Kook de aardappels in een pan met water & zout gaar in ongeveer 15 minuten (beetje afhankelijk van de grote van de stukken), giet af en pureer met een staafmixer.
- Kook de broccoli roosjes gaar in een pan met water en een scheutje olijfolie (ongeveer 6-7 minuten), zet het vuur uit, voeg zout toe en laat de broccoli nog een paar minuten in het kookwater rusten. Giet af, pureer de broccoli met een staafmixer en druk de puree door een fijne zeef.
- Kook de pompoen gaar in een pan met water (ongeveer 10 minuten), giet af en pureer het geheel met een staafmixer.
- Kook de stukjes zoete aardappel & pastinaak in dezelfde pan met water en zout in ongeveer 15-20 minuten gaar, giet af en pureer het geheel met een staafmixer.
- Meng ongeveer 180 gram aardappelpuree met de gezeefde broccoli, peper, zout en 15 gram van de geraspte parmezaanse kaas.
- Meng 100 gram van de aardappelpuree met de pompoenpuree, zout, peper em 15 gram van de geraspte parmezaanse kaas.
- Meng de overgebleven aardappelpuree met peper, zout & nootmuskaat naar smaak, twee eetlepels olijfolie en de eierdooier. Roer het geheel goed door.
- Meng de puree van zoete aardappel & pastinaak met een scheutje ahornsiroop, peper & zout en roer goed door.
- Laat de soorten puree ongeveer 10 minuten rusten. Meng daarna het paneermeel door de pompoenpuree.
- Verwarm de grill van de oven voor en vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie.
- Maak met een ijslepel balletjes van de puree-mengsels en verdeel ze over de ovenschaal (of kleinere ovenschaaltjes). Dompel de ijslepel voor het maken van elk balletje in wat melk of water.
- Bestrooi de puree balletjes met de overgebleven geraspte parmezaanse kaas en zet het geheel ongeveer 5-8 minuten onder de grill.
- Eet smakelijk!
- Course: Bijgerechten
- Skill Level: Gemiddeld
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
13 reacties
Eefje Verhagen liked this on Facebook.
Simpel idee (tenminste, niet als ik jouw verhaal lees hihi) maar erg leuk zeg!
Haha, het is op zich wel simpel, Chris, maar voor mij niet… 😉
Ziet er supertof uit!
Thx, Mirne!
Joke Giezen liked this on Facebook.
Tineke Eleveld liked this on Facebook.
Maartje van Gils liked this on Facebook.
Jolanda Baltus liked this on Facebook.
Arja Ederveen liked this on Facebook.
De Pannenlikker liked this on Facebook.
Pingback: Mijn kookweek - week 51 - MiCook
Pingback: Vijf keer pastinaak - MiCook