Geroosterde pastinaak & wortel

5

Zaterdagmiddag, een heerlijke, herfstige boswandeling met man & hond: optimaal genieten!

Maar het was best koud… ik was blij dat ik mijn sjaal om had gedaan en ik had er spijt van dat ik mijn (dunne) handschoenen toch maar niet had meegenomen. De enige die het niet koud vond, dat was Mac… Ze sprong gewoon het water in en ging lekker zwemmen… brrr! Het is een echte waterrat en hoe ver je de stok ook het water ingooit, mevrouw gaat hem ophalen en komt weer terug zodat je de stok nog een keer in het water gooit.

En als ze dan uit het water komt, moet ze het overtollige vocht kwijt… je raadt het al: schudden! En dat natuurlijk altijd in de buurt van de baasjes… Lekker hoor, die spetters als je het toch al koud hebt… Tis een lief beessie!

Bij thuiskomst lekker opwarmen (eerst een bak warme koffie) door de keuken in te duiken en alvast de oven voor te verwarmen. 🙂 Na een herfstige middag, tijd voor een herfstige maaltijd. Geroosterde pastinaak met winterpeen én zelfgemaakte frietjes, eigenlijk drie soorten frietjes: witte, oranje & gele. We hebben zitten smullen! En dat met een (bijna) vergeten groente.

Pastinaak

Al voordat de aardappel in Europa volksvoedsel nummer één was, werd pastinaak, pinksternakel of witte wortel gegeten. De groente zit barstensvol vitamine B, belangrijk voor de stofwisseling. Pastinaak ziet eruit als een wittige wortel en is ook daadwerkelijk een wortelgewas. Hij smaakt wat anijsachtig en kan op verschillende manieren worden klaargemaakt. Denk aan pureren, stampen (hutspot of andere stamppot), koken, grillen en bakken. In soepen geeft pastinaak een aparte, verfijnde smaak. Hij kan ook rauw gegeten worden, maar niet iedereen houdt daarvan. Naast vitamine B bevat pastinaak ook veel vitamine C, ijzer en calcium. 

Bronnen: AH, RTLnieuws365, Keukenweetjes (foto).

 

Print Friendly, PDF & Email

5 reacties

  1. Pingback: Pastinaak risotto met geitenkaas & walnoten | Maaikyz iCook

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.