Homemade crackers

35

Lang, lang geleden stond ik in de keuken en maakte ik homemade havercrackers. Zomaar, omdat het kan én omdat ze erg lekker zijn!

Soms (heel soms hoor) overdrijf ik een beetje… Deze homemade crackers zijn super lekker hoor (nee, ik overdrijf niet), maar het is helemaal niet zo lang geleden (een dik jaar), maar om dit verhaal met een beetje ‘drama’ te beginnen, kan geen kwaad, want het is echt een heel leuk verhaal (vind ik dan).

Afijn, de havercrackers vielen niet alleen bij mij in de smaak. Al snel doken mensen de keuken in om ook een versie van de crackers te maken en ik kreeg zelf te horen dat er een ware verslaving aan de crackers was ontstaan. Leuk, leuk, leuk! Niet veel later verscheen het recept zowaar in een boek! Hoe leuk!? Daar stonden ‘mijn’ homemade havercrackers zomaar in het e-book ‘Thuis Maken’. Gaaf toch!?

Juist. Maar toen. Toen werd het wat stil rond de havercrackers. Logisch. Nieuwe, andere recepten…. totdat…! Totdat Sophie van de leuke blog Eten maken besloot de havercrackers voor de foodblogswap te maken en toverde de havercrackers om tot prachtige sesam-boekweit-haver-spelt-crackers. Ik was blij verrast (daar waren mijn havercrackers weer, terug van weggeweest!) en bekeek de mooie foto’s en het leuke verhaal van Sophie. Toen keek ik naar mijn eigen foto’s (die van de havercrackers, daar waar het allemaal mee begon) en dacht: “bah, die zijn helemaal niet mooi”!

Om een lang verhaal iets korter te maken. De crackers gingen in de herhaling, werden homemade crackers en dit is het resultaat:

Homemade crackers

Homemade crackers

Beter toch?! Ik heb niet alleen maar nieuwe foto’s gemaakt hoor. Het recept is ook wat aangepast, geïnspireerd door Sophie, want Sophie maakte de crackers ook net even iets anders. De veranderingen & tips heb ik meegenomen, ben de keuken in gedoken et voilà: homemade crackers! Ontstaan door een soort dubbele foodblogswapperdieswapswipswap! Nou, dat is toch een leuk verhaal? 😉

Maar goed, de crackers gemaakt, nu de foto’s nog…. want Sophie heeft erg mooie foto’s gemaakt, ze had alleen problemen om de crackers scherp op de foto te zetten. Behekst & onfotografeerbaar, waren de termen die voorbij kwamen terwijl ik niet de enige was die haar complimenteerde over de mooie foto’s. Het werd dus een soort uitdaging: wie kan crackers scherp op de foto zetten? Ik heb mijn best gedaan. Of ze heel scherp zijn, ik twijfel er aan. Wat denk jij? Behekst of valt het wel mee?

Print Friendly, PDF & Email

35 reacties

  1. Lijkt me zo lekker om zelf crackers te maken! En het klinkt niet moeilijk 🙂 ik ga ze onthouden, want dat er een verslaving door ontstaat klinkt wel heel veel belovend 😉

  2. Vanmiddag deze crackers gemaakt. Ze waren heerlijk. Alleen lukte het niet goed om ze mooi in model te krijgen, weer een reden om ze nog een keer te bakken.

    • Fijn om te horen, Nicole!

      Daar had ik ook wat moeite mee hoor. Sophie heeft ze erg mooi gemaakt, maar die van mij zijn toch wat minder ‘in vorm’. Blijven oefenen? 😉

  3. Hoi Maaike, misschien lees ik erover heen maar hoe bewaar jij de crackers dat ze ook knapperig blijven? groetjes Loes

    • Hoi Loes,

      De crackers goed laten afkoelen en daarna luchtdicht verpakken! Dan kun je best een week goed houden! 🙂

  4. De crackers zien er goed uit,al zin om ze te maken.
    Ik hou van luchtige crackers ,geen keiharde crackers.
    Zou je van deze crackers een beschrijving kunnen geven?

    • Jeetje Elisabeth, wat een moeilijke vraag! 😉

      Het zijn geen keiharde crackers, maar wel crackers met een bite… Ze zijn bijvoorbeeld niet zo luchtig als die cracotte crackers (weet je welke ik bedoel?), maar ook niet zo hard dat het vervelend wordt, zeg maar…. Pfff, wat moeilijk om hier antwoord op te geven! 😉 Het zit er een beetje tussenin, denk ik!

  5. Hoi Maaike, staat jouw oven op hete lucht??? De crackers hier staan al ruim een half uur in de oven. Ze worden maar niet bruin :-((

    • Hoi! Nee, de ‘gewone’ oven stand… Maar elke oven is anders (mijn vorige oven had ook altijd wat extra tijd/graden nodig) en de crackers iets langer in de oven houden kan geen kwaad. Zijn ze inmiddels wel gelukt?

    • Pauline Lap on

      Ze zijn gelukt, maar ik rommel steeds met de oven, ik heb nu 30 Gr. Kokosolie en 15 Gr. Sesamolie gedaan, het ruikt hier heerlijk. Ik verheug me op mijn ontbijtje morgen ;-)))

      • Wat fijn dat ze zijn gelukt! 🙂
        Irritant hè?! Ik heb het ook vaak hoor, dat iets dan weer net iets langer (of korter) in de oven moet dan staat aangegeven… 🙁

        Geniet van je ontbijt! Of heb je hem al op… 😉

        • Pauline Lap on

          Ze waren heerlijk, heb inmiddels weer een bakplaat vol gemaakt. Morgen moet ik ze weer bakken. Ze vallen erg in de smaak. Zelfs de kinderen van de Bso waar ik werk vonden ze erg lekker. Ik heb een leuke activiteit erbij, crackers maken met de kids. Hihi.

          • Oooh, wat super leuk om te lezen! 😀
            En erg gaaf dat je ze met de kids gaat bakken: nog leuker!

  6. Ilse Costermans on

    Had al eerder speltcrackers gemaakt en die waren niet slecht qua smaak, maar ongelooflijk taai en rubberachtig. Deze zijn super van smaak én lekker krokant! Bedankt voor dit geslaagde recept!

    • Wat super leuk om te lezen, Ilse! 🙂
      Ze zijn hier ook nog steeds favoriet, fijn dat ze zo in de smaak vallen!

  7. Hoi Maaike,
    Vandaag op mijn werk (bso) de crackers gemaakt. De kinderen vonden het erg leuk en lekker ook. Volgende week ga ik cruesli met ze maken. Helemaal gaaf om mijn passie van koken met hun te delen.

  8. Wat ontzettend lekker!! Ik woon sinds twee jaar in Amerika en heb hier nog geen lekkere crackers ‘gevonden’. Daarom was ik aan het zoeken voor een recept en kwam ik deze tegen. In plaats van speltmeel heb ik volkorenmeel gebruikt en ipv roggevlokken heb ik ook havermoutvlokken gebruikt.
    Heel erg bedankt voor dit super recept!!

  9. Pingback: קרקרים מושלמים מקמח כוסמין מלא ודגנים (30 ימים של מתכונים חדשים – יום #2) - מחברת המתכונים של דנית

  10. Pingback: קרקרים מושלמים מקמח כוסמין מלא ודגנים (30 ימים של מתכונים חדשים – יום #2) - מחברת המתכונים של דנית

  11. Pingback: קרקרים מושלמים מקמח כוסמין מלא ודגנים - מחברת המתכונים של דנית

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.