Kerstbrood van amandelmeel

46

Een kerstbrood van amandelmeel.

Een variatie op het traditionele kerstbrood. Gemaakt van amandelmeel, eieren, kokosolie, ahornsiroop, gedroogd fruit & noten. Zonder boter, zonder bloem, geen melk en geen geraffineerde suikers. Ook zonder smaak? Nee, absoluut niet, want dit kerstbrood is echt verrassend lekker!

Echt! Neem alleen al de amandelspijs. Ik had er eigenlijk een beetje mijn twijfels over. De ‘normale’ amandelspijs wordt vaak gemaakt van gelijke delen amandelen en suiker. 150 gram amandelen met 150 gram suiker. De amandelspijs in dit brood is gemaakt van 150 gram amandelen (meel) en 50 gram (kokosbloesem) suiker. Eén derde dus. Dat is heel wat minder suiker. Maar was het daarom minder lekker? In tegendeel! Ik vond het zelfs lekkerder! Niet zo mierzoet, echt heel erg lekker.

Het brood (met de amandelspijs) is verrukkelijk. Ook Alwin, die bij thuiskomst meteen mocht (moest) proeven was erg blij met het resultaat: hij vind het brood heerlijk! Dit heerlijke kerstbrood van amandelmeel komt absoluut nog een keer op tafel. Uiteraard tijdens de kerstdagen, maar misschien maak ik er tussendoor stiekem nog wel eentje!

Kerstbrood van amandelmeel

Kerstbrood van amandelmeel

Het recept (met wat kleine aanpassingen) komt uit het magazine Gezond eten. Toen ik het recept zag, wist ik meteen dat ik hem ging maken. Nog even boodschappen doen (ik had geen sinaasappel en niet voldoende rozijnen) en aan de slag. Wat ben ik blij dat ik hem gemaakt heb, want hij is héérlijk!

Eerst nog wat tips en dan snel door naar het recept!

Tips:

 • Ik heb de amandelspijs gemaakt met een klein beetje kokosbloesemsuiker. Je kunt eventueel een variant maken met honing of agavesiroop.
 • In plaats van ahornsiroop (in het brood) kun je ook prima honing gebruiken.
 • Vervang het kaneel eens door koekkruiden.
 • Zorg ervoor dat de rol amandelspijs goed in het midden van het beslag ligt (dit maakt het brood uiteindelijk mooier, voor de smaak maakt het niets uit). Mijn rol ligt te ver naar boven, ik heb hem niet goed in het beslag gedrukt. Het is wat moeilijk inschatten omdat je niet door het cakeblik heen kan kijken, maar zorg er voor dat er een flinke laag beslag op de rol ligt.
 • Hou de oven goed in de gaten! Het originele recept geeft een oventijd van 45 minuten aan, die van mij was na 34 minuten goed. Elke oven is anders en aangezien dit brood niet kan inzakken ofzo, is het geen probleem om na 30 minuten even te kijken.
 • In plaats van poedersuiker over het brood te strooien kun je er ook voor kiezen om kokos erg fijn te malen in een keukenmachine en dat over het brood te strooien. Een (andere) variant van suikervrij poedersuiker (….) heb ik nog niet gevonden. Iemand tips?
 • Varieer naar eigen smaak met het gedroogde fruit (krenten, cranberry’s etc) & de noten (amandelen, walnoten etc.).
Print Friendly, PDF & Email

46 reacties

 1. Gerecht ziet er heerlijk uit, morgen ga ik het maken! Maar kan het ook met backing powder in plaats van backing soda? Groetjes marloes

  • Dank je wel, Marloes!

   Over het algemeen kun je bakpoeder & baking soda niet zomaar vervangen, maar wat precies het effect gaat zijn, durf ik niet te voorspellen.

   Je kunt het proberen, maar ik weet niet of je dan dezelfde structuur & smaak krijgt.

   Als je het wel gaat proberen, laat je het dan even weten? Ik ben er ook wel nieuwsgierig naar! 🙂

 2. Super bedankt voor dit recept!
  Het hele gezin heeft er met Kerst van gesmuld.
  Eindelijk een (h)eerlijk ‘kerstbrood’ zonder tarwe, lactose en suiker 🙂
  De cranberry’s zijn een aanrader…

 3. Pingback: Inspiratie voor de paasbrunch - MiCook

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.