Keukenkrabbels – Boter bij de vis

4

Vandaag weer een nieuw artikel in de rubriek keukenkrabbels! Geen artikel over de herkomst van een dag of een lekkernij, maar over een gezegde: boter bij de vis of zoals ze dat vroeger zo mooi schreven: boter bij de visch.

Boter bij de vis

Boter bij de visch, geld bij de vischhand op ‘t plankje of geld bij de boter… het komt allemaal op hetzelfde neer: er wordt van je verwacht dat je meteen contant betaald. Zoals we dit gezegde nu gebruiken, heeft het dus niets met de keuken te maken, maar dit artikel heet niet voor niets een ‘keukenkrabbel’… de oorsprong komt wel degelijk uit de keuken!

Maar voordat we verder gaan naar de oorsprong van dit gezegde, wil ik jullie eerst een prachtig filmpje laten zien. Een filmpje over boter, over vis, maar vooral over good food… op een plek vol potten & pannen en bot geworden messen.

De oorsprong

Yup, de oorsprong komt uit de keuken! En het is zó simpel: er moet boter bij de vis! Ten eerste omdat vis & boter bij elkaar horen, zonder boter smaakt de vis niet, zo zei men vroeger. Maar vooral… je moet direct boter bij de vis doen (ofwel direct contant betalen), omdat de vis anders (direct) aan zal bakken. Tja, mooier kan ik deze uitleg niet maken… wel lekkerder… met een beetje boter! 😉

Bron: dbnl, ensie.
Het filmpje in dit artikel is een advertorial (mocht je het filmpje niet kunnen zien, zet dan je ad blocker uit). De tekst is echter van eigen hand en ik vind het zelf een prachtig filmpje met een mooie boodschap.
Print Friendly, PDF & Email