Keukenkrabbels – Valentijnsdag

16

Nog even en dan is het zover…. 14 februari: Valentijnsdag!

Makkelijke Valentijnsgebakjes

Makkelijke Valentijnsgebakjes

In den beginne had Valentijnsdag niets te maken met eten, koken, bakken en/of de keuken, dus eigenlijk hoort dit verhaaltje niet thuis in de rubriek ‘keukenkrabbels’, maar aangezien het tegenwoordig een commercieel feest is, ‘versieren’ we deze dag met cadeautjes, bloemen én lekkernijen. En zo hoort dit stukje toch weer thuis onder de ‘keukenkrabbels’. Vandaag lees je dus van alles over Valentijsdag, inclusief fijne recepten (scroll naar beneden om meteen naar de recepten te gaan), maar we gaan eerst terug naar vroeger, want waarom bestaat Valentijnsdag eigenlijk?

Geschiedenis Valentijnsdag

Het is nogal mysterieus… er gaan verschillende verhalen rond over het ontstaan van Valentijnsdag. Eén ding is zeker: Valentijnsdag van lang, lang geleden is niet te vergelijken met ‘onze’ Valentijnsdag.

Laten we beginnen met priester Valentijn (Valentinus). De priester leefde in de 3e eeuw na Christus in Rome. Het verhaal gaat dat priester Valentijn, in het geheim, jonge stellen trouwde. Romantisch toch? Maar die jonge mannen waren soldaten onder keizer Claudius II en mochten niet trouwen (de keizer stelde enorm hoge eisen aan zijn strijders). Voor de keizer was dit reden genoeg om Valentijn op 14 februari 270 te onthoofden… Niet zo romantisch… Maar, volgens zeggen, werd Valentinus later heilig verklaard en werd zijn sterfdag een feestdag.

Een ander verhaal vindt ook plaats in Rome. Er zijn namelijk ook bronnen die zeggen dat Valentijnsdag een afgeleide is van het Romeinse Lupercalia feest. Elk jaar vierden de Romeinen op 15 (!) februari het feest Lupercalia ter ere van vruchtbaarheidsgod Lupercus. Voor de Romeinen een erg belangrijk feest. Jonge mannen trokken gehuld in bokkenhuiden én met riemen van bokkenleer (de bokken werden hiervoor ritueel geslacht op 14 februari) de straat op op zoek naar vrouwen…. Met riemen achter vrouwen aan rennen dus… want als een vrouw geraakt werd, dan zou ze sneller zwanger raken (de vruchtbaarheid zou bevorderd worden). Al zwangere vrouwen konden hierdoor rekenen op een soepele bevalling. Nou weet ik niet precies hoe hard die mannen sloegen, maar echt liefdevol & romantisch klinkt het nog niet….

Een belangrijk deel van het Lupercalia feest speelde zich af in de buurt van de grotten waar Romulus en Remus (de legendarische stichters van de Valentijnstad Rome) opgevoed werden door wolven. In die grotten werd een soort loterij gehouden… in feestelijke vorm, dat dan weer wel. Je kunt het zien als lootjes trekken voor een feestje. Het enige verschil? Je hoeft geen cadeautje voor die persoon te kopen, maar je mag moet er mee trouwen…. Ik weet het niet, maar lijkt mij ook niet echt romantisch…

Sint Valentijn 

Met de verspreiding van het Christendom in de vroege middeleeuwen over heel Europa nam de weerzin tegen deze loterij-feesten vanuit de kerk toe. “Heidense taferelen”, noemden monniken en priesters het en probeerden de Valentijnsfeesten kerkelijk te maken. Hoe? Door de naam van de heilige Valentijn er aan te verbinden. In 496 riep paus Gelasius I 14 februari uit tot heilige naamdag van Sint Valentijn.

Er bestaan nog meer verhalen over het ontstaan van Valentijnsdag (lees ze hierhier & hier), maar echt zeker weten doet niemand het. Het is in ieder geval wel duidelijk dat de huidige Valentijnsdag heel anders is.

Valentijnsdag

Maar nu? Nu wordt Valentijnsdag omschreven als: de dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen, of kaarten, aldus Wikipedia. Maar hoe is deze dag van een onthoofding, vrouwen slaan en/of moeten trouwen naar een dag van geliefden gegaan? Ook dat is niet helemaal bekend. Hoe Valentijnsdag ook ontstaan is, op 14 februari is het al heel lang Valentijnsdag, een feestdag.

Engelse emigranten introduceerden (lang geleden) Valentijnsdag in Amerika. De Amerikanen zagen dollars, een leuk handeltje. Vanuit Amerika verspreidde de traditie van Valentijnsdag zich over de rest van de wereld en ook naar Nederland. Valentijnsdag heeft Nederland sindsdien niet verlaten. Vandaar dat we nu onze geliefde op 14 februari verrassen met een rode roos of een romantisch diner bij kaarslicht en dan het liefst een zelfgemaakt diner natuurlijk. Of zelfgemaakte lekkernijen.

Valentijns recepten

Stiekem ben ik zelf niet zo van Valentijnsdag…. Te commercieel en ik probeer mijn lief altijd extra aandacht te geven (dat klinkt wel heel erg slijmerig hè….?). Ik weet nog dat ik járen geleden mijn rijbewijs mocht halen op Valentijnsdag. Ik kreeg van meerdere mensen bloemen en voelde me eigenlijk een beetje soort van schuldig, want als je een bos bloemen wilt kopen op Valentijnsdag, moet je ineens een dik gevulde portemonnee meenemen… Echt heel raar… een bos bloemen is ineens drie keer zo duur!

Afijn… ik vind koken & bakken wel erg leuk, dus om toch een beetje het Valentijnsgevoel te krijgen, hieronder wat leuke recepten om te maken op Valentijnsdag, voor je lief of voor vrienden & familie!

Zoete recepten

Zoete Valentijns recepten

  1. Speculoos bonbons
  2. Gelukskoekjes met een romantische boodschap van In my red kitchen
  3. Red velvet cupcakes van Laura’s Bakery
  4. Valentijns cupcakes van Uit Paulines keuken
  5. Valentijns cheescake van Yellow lemon tree
  6. Valentijnsschuimpjes van Cakeje van eigen deeg
  7. Makkelijke Valentijnsgebakjes
  8. Chocolade cake van Francesca Kookt!

Op zoek naar meer/andere (zoete) Valentijns recepten? Bekijk dan het Valentijns pinboard van MiCook eens!

Andere ideeën 

Bij Valentijn denk je misschien al snel aan zoet, maar ook van het diner kun je iets heel romantisch maken en niet alleen met kaarsjes, bloemetjes en mooie servetten aan tafel! Bekijk bijvoorbeeld dit zeven gangen diner van Chicks Love Food eens! Helemaal in Valentijnssfeer: een liefdes diner!

Ben je op zoek naar leuke ideeën voor (zelfgemaakte) cadeautjes of wil je het huis versieren voor Valentijnsdag? Bekijk dan het Pinboard van Gewoon Marieke eens: vol met super leuke ideeën!

Ow, en vergeet vooral de hond niet, want ook voor je trouwe viervoeter kun je lekker Valentijnskoekjes bakken! 🙂

Ga jij nog wat leuks/romantisch doen met Valentijnsdag? Maak er in ieder geval een liefdevolle dag van! 🙂

Bron: Wiki, Kennislink, Isgeschiedenis, Wikimedia.
Print Friendly, PDF & Email