Kruidnoten van dadels & amandelmeel

5

Kruidnoten, maar dan anders…. Kruidnoten van dadels & amandelmeel!

Het is vandaag kruidnoten-dag. Het is 1 december en het Sinterklaasfeest staat voor de deur. Waarschijnlijk heb je al de nodige kruidnoten (of pepernoten) gebakken en/of gegeten, maar het heerlijk avondje moet nog komen, dus je bent nog niet te laat om eens een andere variant te proberen! Zijn het échte kruidnoten? Nee, maar tegenwoordig noemen we pepernoten kruidnoten en kruidnoten pepernoten, dus mogen we dit best kruidnoten noemen, toch?!

Maar goed, andere varianten proberen, dat deed ik ook, afgelopen donderdag. Ik zag zoveel verschillende recepten voorbij komen: suikervrij, glutenvrij, zuivelvrij, vegan-versies, paleo-versies etc. Genoeg keuze dus. En om nou elk jaar de ‘gewone’ kruidnoten te bakken, is ook een beetje saai. Ik ging voor ‘gezondere’ versies: altijd goed toch!?

Ik begon met kruidnoten op basis van dadels & amandelmeel. Daarna maakte ik kruidnoten op basis van banaan & amandelmeel én ik maakte nog een versie met amandelmeel, kokosmeel, kokosolie & kokosbloesemsuiker (raar maar waar, de kruidnoten smaken niet naar kokos). Afijn, dit zijn de kruidnoten op basis van dadels & amandelmeel:

Kruidnoten van dadels & amandelmeel

Kruidnoten van dadels & amandelmeel

Ze zijn niet moeilijk om te maken. Alles in de keukenmachine & mengen maar! Daarna nog even balletjes draaien. Een kleine uitdaging, want het ‘deeg’ is vrij plakkerig. Bang voor vieze handen? Doe dan een paar handschoenen aan, want je handen zitten helemaal onder! 🙂 Daarna nog 15 minuten de oven & klaar. Half uur van je tijd! Als je wilt dat de kruidnoten wat meer op kruidnoten lijken, kun je de balletjes voordat ze de oven in gaan nog even een beetje indrukken, zodat ze iets platter worden en wat minder ballerig zijn….

Gebruik je liever geen (kokos)melk, voeg dan een klein beetje water toe. Gebruik je liever geen ei, voeg dan wat extra (kokos)melk en/of water toe. Hou je niet van dadels? Kijk dan bij één van de andere recepten!

En? Ze zijn lekker. Niet (te) zoet, iets aan de droge kant, een knapperige buitenkant en een wat zachtere binnenkant. Geen overheersende dadel-smaak, maar licht zoet met duidelijk speculaaskruiden (maar ook niet té). Alwin vond dit de lekkerste van de drie! Ik ben nog steeds aan het twijfelen… 😉 Alhoewel…. een dag later waren ze nóg lekkerder, eigenlijk wel de lekkerste van de drie! Met een duidelijke speculaas/kruidnoten-smaak!

Inspiratie: HalloPaleo
Print Friendly, PDF & Email