Light aardbeientaartje met kokos

4

‘Verantwoord zondigen’

Dat staat met grote letters boven het recept waar ik de bodem van dit aardbeientaartje mee gemaakt heb. Het recept komt uit de Light Special van Koken & genieten. Klinkt goed toch: verantwoord zondigen?! De bovenkant van de taart heb ik niet conform recept gemaakt, maar is een eigen creatie. Enerzijds omdat er veel Taartina wordt gebruikt voor de bovenkant (daar ben ik niet zo’n fan van en heb ik ook niet in huis), anderzijds omdat ik iets extra’s wilde toevoegen (maar wel light).

Toch maar eens opgezocht wat de term ‘light’ nu precies betekent… want wanneer mag je iets ‘light’ noemen? Mijn ‘vriend’ Wikipedia heeft antwoord:

Een lightproduct mag zo heten als het ten minste 30% minder koolhydraten of eiwitten of vetten of een combinatie hiervan bevat. Hierdoor bevatten ze minder joules en maken ze minder snel dik, als ten minste dezelfde hoeveelheid ten opzichte van het normale product wordt gegeten.

Ok, handig om te weten, maar waar moet ik het precies mee vergelijken? Ten opzichte van wat zit in dit taartje 30% minder ‘iets’? Niet echt duidelijk dus… maar ik heb light producten gebruikt en de bodem bevat minder koolhydraten dan een koekjes bodem, dus ik denk dat we deze taart wel ‘light’ mogen noemen!

Verantwoord zondigen dus! En lekker zondigen, das nog het allerbelangrijkste want hij is erg lekker! Uiteraard smaakt hij ook heerlijk met een toef slagroom, maar dat maakt het dan weer net iets minder verantwoord… 😉

Ik heb het taartje gemaakt in een bakvorm van 15 centimeter (daarom lijkt ie zo klein), maar het recept is voor een taart in een springvorm van 26 centimeter. Ik heb de ingrediënten voor de bodem gehalveerd. Daardoor heb ik een iets dikkere bodem, maar daar ben ik dol op!

Daarnaast heb ik cottagecheese (ook wel Hüttenkäse) gebruikt voor deze taart. Cottagecheese is een frisse kwarkachtige kaassoort met een korrelige structuur. De kaas wordt gemaakt van wrongel die men wel laat uitlekken, maar niet perst, zodat nog wat melkwei in de kaas achterblijft. Hij wordt niet gerijpt of gekleurd. De kaas is arm aan vetten en koolhydraten, maar rijk aan eiwitten. Cottagecheese kan in veel gerechten gebruikt worden in plaats van kwark. De smaak is bijna hetzelfde, alleen de structuur is anders en die structuur maakt het makkelijk om er een laagje van op een taart te doen: het is steviger dan kwark.

Bronnen: Wiki, Wiki, mijnreceptenboek.
Print Friendly, PDF & Email

4 reacties

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.