Pizzabodem van bloemkool & hazelnoten

16

Alweer een pizzabodem van bloemkool! Gisteren ook al!

Ja, gisteren lazen jullie alles over de pizzabodem van bloemkool & mozzarella, vandaag lezen jullie over de pizzabodem van bloemkool & hazelnoten. Voor als je geen kaas mag of wil eten (en waarschijnlijk ook geen ‘gewoon’ pizzadeeg) of omdat je zin hebt in eens een andere pizzabodem, op basis van bloemkool & hazelnoten!

Ik vind het in ieder geval super leuk om met dit soort ‘dingen’ te experimenteren. De pizzabodem van bloemkool & mozzarella maakte ik al eerder en die viel in de smaak! Een tijdje geleden zag ik op de blog van Simone, Simones Kitchen het recept voor een pizzabodem met bloemkool & hazelnoten. Pizza op de paleo manier, noemt ze het zelf. Simone maakte de pizza samen met Es en ook Es schreef er een stukje over: ‘Es bakte een paleo pizza‘. Simone volgde op dat moment het Whole30 programma (respect!) en mocht daarom bepaalde producten niet (kijk hier voor meer whole30/paleo recepten van Simone). Geen bloem, geen kaas… de pizzabodem met bloemkool & mozzarella was dus geen optie, maar Simone & Es gingen vrolijk aan de slag met bloemkool & hazelnoten en dát wilde ik ook proberen.

Ik maakte die dag twee pizzabodems… één met bloemkool & mozzarella en één met bloemkool & hazelnoten (tja, als je dan toch bezig bent). De werkwijze is ongeveer hetzelfde, het resultaat & de smaak niet (maar dat is ook niet zo gek natuurlijk).

Pizzabodem van bloemkool & hazelnoten

Pizzabodem van bloemkool & hazelnoten

Ok, werkwijze is nagenoeg hetzelfde. Ik denk dat je met beide bodems ongeveer even lang bezig bent. Het bloemkool-mengsel wordt bij beide pizza’s wat plakkerig en om een mooie ronde pizza te krijgen raad ik dan ook aan om een springvorm (de rand) te gebruiken om een mooi rondje te krijgen. Bij beide pizza’s geldt: hoe kleiner, hoe steviger. Hoe groter je de pizza’s maakt, hoe moeilijker het is om te pizza’s te verplaatsen (ze kunnen kapot gaan….), maar je kunt ze beide van het bakpapier af laten glijden en op een bord leggen (eerst even een scherp voorwerp tussen het bakpapier en de pizza doorhalen). Ik heb de hazelnoten-variant eigenlijk nét iets te groot gemaakt, vandaar mijn advies om beter twee kleine te maken (zie recept). Dat dus over de werkwijze en de structuur.

Nu de smaak. Tja… Euh, het smaakt naar pizza?! Nee, zonder gekheid. Door de toppings (die je zelf kiest), heb je wel echt het idee dat je pizza zit te eten. Bij de mozzarella-variant kregen we de pizza-ervaring sterker dan bij de hazelnoten-variant, maar dat komt denk ik ook door de hoeveelheid kaas. De hazelnoten-variant is iets steviger/knapperiger en dat vond ik juist wel lekker. Alwin geeft de voorkeur aan mozzarella-variant. De bloemkool proef je echter vrijwel niet. Laat je dus niet tegenhouden door bloemkool-haters aan tafel, want als je niet zegt dat er bloemkool in zit, dan proeven ze het waarschijnlijk niet. 😉 De bloemkool is in de hazelnoten-variant wel wat sterker aanwezig (ook de structuur van de bloemkool) en dat ligt denk ik aan het feit dat de mozzarella-variant (vooraf) ‘gekookte’ bloemkool bevat. Hoe dan ook…. de pizza’s waren erg lekker: we hebben zitten smullen!

Print Friendly, PDF & Email

16 reacties

  1. O wat leuk dat je hem ook hebt gemaakt! En die bloemkool is echt wel een soort wondermiddel. Je kunt er zoooveel mee doen! Blij dat je hem lekker vond!

  2. Hier is het een succes! Ik had de bodem met mozzarella al eerder gemaakt, die vonden ze redelijk (ik vond m zelf ook erg lekker), maar deze is veruit favoriet! Door de toevoeging van de hazelnoten wordt het eindresultaat wat knapperiger, dat wordt hier erg gewaardeerd! Een blijvertje!

    • Jeej! Wat leuk om te lezen, Chantal! 😀

      En fijn dat het een blijvertje is! Lekker hè, dat ie dan wat knapperiger is!?

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.