Pompoen risotto met walnoten

5

Jeej! Ik kan weer wat van mijn (was)lijst afhalen: pompoen. Nog nooit gegeten, tot gisteren. Ik heb nog zoveel dingen nooit gegeten (en heb al die lekkere dingen dus jaren moeten missen), maar ik kan weer iets van mijn lijst afhalen.

Recepten met pompoen vind je op Pinterest in overvloed, Amerikanen zijn er dol op. Als je zo vaak pompoenen tegen komt, dan word je toch wel heel nieuwsgierig. In het februari nummer van Light koken staat dit recept van pompoen risotto en dat ziet er wel erg lekker uit.

Een leuk recept om mijn eerste ervaring met pompoen mee uit te proberen.

Het was lekker, erg lekker! 🙂 Ja, pompoen gaan we vaker eten. Risotto is één van mijn favorieten en met pompoen is yummy! Ook Alwin vond het een zeer geslaagde maaltijd (heeft weleens pompoen gegeten, maar heel lang geleden).

Voor wat betreft het recept, heb ik niet heel veel veranderd. Ik heb er een tweepersoons gerecht van gemaakt in plaats van vierpersoons (ik zet het recept wel voor vier personen op mijn site) en de halve flespompoen (voor vier personen) niet gehalveerd: lekker veel groente. Voor vier personen hou ik dus een hele flespompoen aan (ik had al best wel een grote), want er zat echt niet teveel pompoen in de risotto.

Nu heb ik wel een halve flespompoen over…. maar eens kijken wat we daar mee gaan doen. Helaas is hij gesneden maar een paar dagen houdbaar…. 😉 Tot slot nog wat weetjes over de flespompoen en daarna het recept!

Weetjes flespompoen

  • De flespompoen is een pompoenvariant dat jaarrond beschikbaar is;
  • komt oorspronkelijk uit Guatemala en Mexico;
  • de vrucht bevat een oranje, vlezige pulp en heeft een zoete nootachtige smaak;
  • hebben een lange nek en een ronde basis en groeien aan een wijnstok;
  • is rijk aan: Betacaroteen, calcium, magnesium, fosfor, kalium, vitamine A en C;
  • is een echte winterpompoen maar wordt nooit verbouwd of geoogst in de winter. Ze worden namelijk in de herfst geplukt;
  • is een van de eerste dingen die door kinderen goed getolereerd worden, dit heeft wellicht met de smaak te maken;
  • een grove vertaling van het Engelse woord voor flespompoen “butternut squash” is “rauw gegeten” wat voor squash staat en butternut refereert dan waarschijnlijk naar de smaak, boterachtig en nootachtig.
Bron: Naturespride, Livingwellatuhn (foto).

 

Print Friendly, PDF & Email