Quinoa-spinazie ovenschotel

4

Quinoa, ik vind het heerlijk en ik ben blij dat ik een tijdje geleden een zakje heb besteld (ben het nog niet in de supermarkt tegen gekomen).

Gisteravond maar weer eens een gerechtje met quinoa gemaakt. Via, via (waarschijnlijk begonnen bij Pinterest) kwam ik het recept van een quinoa-spinazie ovenschotel tegen van Martha Stewart en die zag er wel erg lekker uit!

Het originele recept is een bijgerecht en goed voor 8 stukjes. Ik heb een iets kleinere versie gemaakt en wij hebben dit gegeten als hoofdgerecht met een beetje sla & komkommer er bij: een dagje geen vlees is ook geen probleem. Het recept hieronder is ook voor de kleinere versie. Als je dit als hoofdgerecht wilt gebruiken is onderstaand recept genoeg voor 2-3 personen, als bijgerecht is het genoeg voor 4-5 personen.

‘s Middags alvast het recept doorgelezen en de hoeveelheden omgerekend. Toen kwam ik bij de zin: “blanch until bright green”. Ow, oeps, ik moet gaan blancheren… dat heb ik nog nooit gedaan… Eerst maar eens even opzoeken wat het precies is en hoe ik dat moet doen! 🙂

Blancheren

Blancheren is een kooktechniek waarbij voedsel, meestal groente of fruit, een korte tijd wordt gekookt waarna het in koud water wordt gelegd of door koud water wordt afgespoeld zodat het kookproces wordt onderbroken. Blancheren gebeurt altijd zonder deksel. In de Kantonese kookkunst wordt deze techniek veelvuldig gebruikt voor het bereiden van voedsel dat met gewoon koken niet de juiste smaak of kleur krijgt. Dat is bijvoorbeeld het geval met bepaalde groene groenten, levende garnalen, bepaalde soorten inktvis (bijvoorbeeld pijlinktvis) en sommige pastasoorten. Blancheren is ook een veelgebruikte techniek voor het conserveren van levensmiddelen. Voordat de waren worden ingeblikt of ingevroren zorgt blancheren ervoor dat de werking van enzymen, waardoor de smaak en structuur van het voedsel zouden bederven, wordt gestopt.

Blancheren heeft zes doelen:

  1. Het reinigen van producten
  2. De omringde huid van producten verstevigen
  3. De verwijdering van een te sterke smaak
  4. De verwijdering van ongewenste enzymen
  5. Een snelle garing van producten
  6. Beetgaar maken.

Voor het reinigen van producten en het verstevigen van omringde huid wordt een koude vloeistof gebruikt. De warme vloeistof wordt gebruikt om producten snel te garen.

Leuk hoor, om te lezen, maar een filmpje is toch ook wel erg handig!

Ik heb een bak met (ijs)water gebruikt voor het afkoelen van de spinazie, omdat mijn kraan niet direct naast het gasfornuis zit en het dan zo’n zooitje zou worden….

De rest van het recept levert geen problemen op. Het resultaat was erg lekker! Bij het originele recept geven een aantal mensen als ‘commentaar’ dat ze het gerecht wat flauw vinden. Alwin was het hier mee eens. Ik vond het meevallen door de tijm & rozemarijn (ik heb zitten smullen), maar als je van sterk gekruid houdt, kun je wellicht wat extra kruiden toevoegen.

Bij het recept wordt de tip gegeven dat je in plaats van verse spinazie ook een pak spinazie uit de diepvries kunt gebruiken, maar verse spinazie is toch veel lekkerder? En ik wilde wel een keer blancheren! 🙂

Bronnen: Wiki, Allerhande (filmpje).

 

 

Print Friendly, PDF & Email

4 reacties

  1. Quinoa krijg je nu ook bij de jumbo. te vinden in het rijstschap. mocht je het niet vinden ,vraag er dan naar want de eerste keer dat ik het vroeg had het nog geen vast plaatsje 🙂

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.