Quinoa roerbak

6

Gisteravond al weer genoten van het avondeten! Het gaat goed deze week! 🙂 Het was wel even afwachten, want we aten Quinoa (dit spreek je uit als: kien-wah) en dat hadden we nog nooit gegeten!

Ik las op meerdere sites dat quinoa een gezonde keuze is en dat het prima als vervanger van rijst of pasta in gerechten gebruikt kan worden: dat moest ik uitproberen! 🙂 Op zoek naar recepten (anders dan salades, ontbijt & lunch gerechten) vond ik het recept Pilav van quinoa. Ik heb wat aanpassingen gedaan aan dit recept en omdat ik mij heb laten vertellen dat pilav gerechten onder toevoegen van bouillon gaar worden gesmoord en dit hier niet het geval is, heb ik het rececpt Quinoa roerbak genoemd!

Eerst wat meer informatie over Quinoa!

Quinoa 

Quinoa is een gewas dat van oorsprong groeit in het Andesgebergte (op zo’n 4000 meter hoogte). De Quinoa plant is verwant met onze spinazie en behoort tot de ganzevoetfamilie. Het kan op zeer arme grond groeien. In de verschillende Indianentalen betekent quinoa “moeder” en ook “het graan dat groeit waar gras niet kan groeien”. Het lijkt in onverwerkte vorm op gierst en couscous. Vaak wordt er gedacht dat quinoa een bepaald soort graan is. Wel kunnen de zaden van de quinoaplant gemalen worden en zo gebruikt worden als een soort graan. Het lijkt in onverwerkte vorm op gierst en couscous. Het is verkrijgbaar in vele soorten kleuren zoals geel, rood, bruin en zwart. Quinoa heeft een licht nootachtige smaak: het is snel klaar en bijzonder smakelijk. Maar quinoa wordt niet alleen gebruikt in de keuken, ook worden deze zaden verwerkt in shampoo en conditioners! 

Gezond!

Quinoa is erg voedzaam en bevat erg veel vitamines, eiwitten en mineralen. Het bevat zoveel voedingswaarden dat een bakje quinoa al bijna een complete maaltijd is. Het wordt dan ook door veel mensen gebruikt die gezonder willen eten of willen afvallen, en wordt veel gebruikt door mensen die een glutenallergie hebben.

Quinoa koken 

Quinoa neemt tijdens het koken circa 3 keer in volume toe. De kooktijd van quinoa is ongeveer 15 minuten. De algemene bereidingswijze is: de quinoa met water (water dubbele hoeveelheid van quinoa) aan de kook brengen en de quinoa daarna zachtjes verder gaar laten koken met een deksel op de pan. 

Tip: de quinoa is gaar als de kiempjes van de korreltjes loslaten. Het lijkt net of er een kleine, witte ‘C’ om de korreltjes zit (als je goed kijkt bij de foto’s van het recept zie je dit!). 

Bronnen: Culy.nl, De kooktips & Molen de Bente.

En dan nu het recept! 

Print Friendly, PDF & Email