Snel potje met varkenshaas & quinoa

3

Een potje… beetje rare naam voor een recept… nee, ik heb er geen potje van gemaakt, het was juist super lekker. Ik ga het uitleggen….

Zondag is meestal een perfecte dag om een stoofpot te maken. Of zaterdag al maken en zondag lekker opeten. De meeste stoofpotten hebben wel wat uurtjes nodig namelijk…… toch?! In mijn beleving is een stoofpot iets (vaak vlees) wat erg lang (op lage temperatuur) moet stoven in vocht. Urenlang heerlijke geuren in huis om daarna te genieten van een maaltijd vol smaak.

Bij het doorbladeren van de januari editie van Light Koken (gaat binnenkort verder als ‘Gezond eten’) kwam ik het volgende recept tegen: ‘Champignon stoofpot met varkenshaas‘. Oh, lekker, dacht ik, een stoofpotje, dat is fijn voor zondag!

Even verder lezen… Bereidingstijd: 20 minuten. Euh… maar is het dan wel een stoofpotje? Mijn ‘vriend’ Wiki zegt van niet…

Stoven

Stoven is een kooktechniek waarbij producten lange tijd op relatief lage temperatuur, zo’n 90 graden, worden gaargemaakt in vocht, bijvoorbeeld water, wijn, bouillon of vruchtensap.

Stoofpot

Stoofpot is een gerecht dat gedurende lange tijd gaargestoofd wordt.

Stoofpotten worden klaargemaakt door een gerecht gedurende lange tijd op een lage temperatuur te garen. Traditioneel bestaan stoofpotten uit de taaie stukken vlees/vis en/of taaie groenten die een lange kooktijd vergen. Tegenwoordig wordt de lange kooktijd vaak verkort door gebruik te maken van een snelkookpan. De smaak van een stoofpot wordt intenser naarmate het gerecht langer bijgehouden wordt, om die reden wordt vaak geadviseerd om stoofpotten reeds een dag van tevoren te maken. Stoofpotten worden klaargemaakt met een beetje water, voornamelijk om aanbranden tegen te gaan, en kunnen rustig een korte tot halflange tijd alleen gelaten worden.

Nee, onderstaand recept is toch echt geen stoofpotje (ik heb het recept maar een klein beetje aangepast). Vijf minuten kan ik niet echt lang noemen… Geen stoofpotje dus…. dan maar een potje! We hebben een snel potje met varkenshaas gegeten met wat quinoa erbij en het was ontzettend lekker, maar volgende keer ga ik toch echt weer voor een echt stoofpotje. Dit is heerlijk hoor, maar het genot van een stoofpotje (die geuren urenlang in huis) mis ik wel. Het voordeel was wel dat we zondag niet thuis hoefde te zijn, want het was super lekker weer en we hebben genoten van een boswandeling. Bij thuiskomst beginnen met de bereiding en we konden snel aan tafel. Ook weleens fijn op zondag! 🙂

Snel maar erg smakelijk!

Snel maar erg smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

3 reacties

  1. Pingback: Stoofpot van aardappels, peen, pastinaak & spek | Maaikyz iCook

  2. Pingback: Stoofpot van aardappels, peen, pastinaak & spek | Maaikyz iCook

  3. Pingback: Mijn kookweek – week 8 | Maaikyz iCook

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.