Soesjes

10

Lekkere soesjes met banketbakkersroom of slagroom met een beetje chocola bovenop en (bijna) helemaal zelf gemaakt!

Een tijdje geleden vroeg ik aan Alwin wat voor lekkers hij voor zijn verjaardag wilde hebben.

Hij wilde in ieder geval gezellig uit eten, dus een avondmaal hoefde ik niet te bereiden, maar een gebakje ‘of zoiets’ vond hij wel lekker. Maar wat voor gebakje? Na lang denken kwam hij met een slagroomtaart, slagroomsoesjes of Bossche bollen.

Ok, alledrie een uitdaging, nog nooit gemaakt en niet de meest makkelijke baksels. Een week voor zijn verjaardag heb ik de eerste poging gedaan om soesjes te maken. Dat mislukte… het smaakte echt nergens naar en ze zakte meteen weer in… Ze kwamen best mooi uit de oven hoor, maar een kwartier later waren het ‘hoopjes deeg’ in plaats van mooie soesjes. En die smaak… gadverdamme… echt niet lekker. Uiteindelijk maar een slagroomtaart gemaakt op Alwin zijn verjaardag, maar het idee dat de soesjes niet gelukt waren, bleef mij dwars zitten.

Deze week keek ik naar 24kitchen waar Rudolph zwanensoezen maakte. Als Rudolph wat maakt, ziet het er altijd vrij ‘simpel’ uit (hij kan het volgens mij met zijn ogen dicht), maar wat hij anders deed, was het bloem-mengsel eerst even laten afkoelen voordat de eieren er bij gaan. Hmmm, misschien was het daar wel fout gegaan, want toen begon mijn beslag er ook niet meer heel lekker uit te zien…

In het boek ‘Zoete lekkernijen‘ vond ik een recept voor soesjes (met stap voor stap uitleg in plaatjes) waarbij ze het bloem-mengsel eerst vijf minuten laten afkoelen. Ok, ik ga het nog een keer proberen met dit recept: het moet toch gewoon lukken!? Dus ik aan de slag met als enige reden dat het we dwars zat dat het de eerste keer mislukte (niet omdat er iemand jarig was of omdat we visite kregen). Dit filmpje heeft trouwens ook wel geholpen:

En warempel! De soesjes kwamen goed uit de oven en zakte niet in! Een half uur later zagen ze er nog precies hetzelfde uit: jeej! Helemaal blij natuurlijk. Ok, de vorm had nog iets beter gekund (dat spuitzakken-gedoe is (nog) niet helemaal mijn ding, zeg maar), maar verder zien ze er toch best goed uit en ze smaken prima: heerlijk! Zeg nou zelf?!

Omdat ik nog wat moet oefenen met ‘de spuitzak’ heb ik de soesjes opgesneden en gevuld met banketbakkersroom (weer niet zelf gemaakt, maar ga ik snel een keer doen) en slagroom. Daarna wat chocola gesmolten in mijn nieuwe Au bain marie pannetje! Ik was het ‘geklooi’ met schaaltjes boven een pannetje (waarvan ik nooit de juiste maat heb) zo zat, dat ik dit de investering wel waard vond! πŸ™‚

Chocola over de soesjes heen, op sommige wat meer zodat Alwin kon genieten van iets wat lijkt op een Bossche bol, nog even in de koelkast en smullen maar! Ze waren erg lekker en ik ben best trots op het resultaat. Nu nog wat oefenen met ‘de spuitzak’ zodat ze er volgende keer nog mooier uit zien!

Print Friendly, PDF & Email

10 reacties

  1. Die zien er lekker uit! Als ik slagroomsoesjes maak vul ik ze vaak door de onderkant. Je prikt dan de punt van de spuitzak door de bodem van het soesje en vult ze op die manier. Je voelt dan hoe het soesje zich vult, maar de slagroom kan er niet zo makkelijk uit.

  2. Ze zien er héérlijk uit. Zelfgemaakt smaken ze waarschijnlijk toch wat lekkerder dan uit de supermarkt. Nu alleen de banketbakkersroom nog zelf πŸ˜‰

    • Dank je wel! πŸ™‚ Ja, zeker! Zo lekker vers ook! πŸ™‚ Ja, ik weet het… volgende keer maak ik de bbr Γ©cht zelf! πŸ™‚

  3. Na ontelbare recepten te hebben uitgeprobeerd hadden mijn zusje en ik het bijna opgegeven, totdat wij je recept vonden! Het was meteen gelukt en wat smaakten ze heerlijk! Mijn broer zou ze pas de volgende dag kunnen proeven dus ik heb ze gevuld en al ingevroren. Zojuist heeft hij ze geproefd en ze waren nog steeds perfect! Super bedankt voor het recept en duidelijk instructie <3

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.