Zalmpolenta met broccoli & bloemkool

3

Zalmpolenta met broccoli & bloemkool: dat hebben we gisteravond gegeten en het was lekker!

Polenta… ook weer één van die dingen waar ik tot voor kort nog nooit van gehoord had en nog nooit gegeten (in ieder geval niet bewust). Daar moest verandering in komen, want tegenwoordig proberen we alles!

Toen ik las dat je er ook zoete gerechten van kunt maken én er een recept voorbij kwam in Light koken (de september editie), heb ik toch maar een pak gekocht. Dat pak is vorige week binnen gekomen, dus ik kon aan de slag! Leuk! Eerst maar eens de gezonde maaltijd uit Light koken maken voordat ik aan de zoetigheid begin en natuurlijk even opgezocht wat polenta nu precies is.

Polenta

Polenta is een traditioneel Noord-Italiaans gerecht gemaakt van griesmeel van maïs. Naast in Noord-Italië wordt het gerecht ook als authentiek beschouwd in delen van Zwitserland (met name Ticino) en Oostenrijk. Van oorsprong is polenta een gerecht voor arme mensen. Inmiddels kan het ook in betere restaurants op het menu worden gevonden. 

Polenta maken kan door de maïs te malen tot maïsmeel en dat in bijna kokend water te strooien. Dit geheel dient 50 tot 60 minuten te koken, waarbij continu wordt geroerd, zodat de pap glad wordt en niet aanbrandt. Meestal wordt de polenta thuis bereid door voorgekookte griesmeel met een bouillon te mengen en daarna ongeveer een kwartier te koken. Hierdoor ontstaat een soort pap die indikt bij afkoeling. Afgekoelde polenta kan men in stukken snijden en zo serveren. 

Dat is dus polenta en dat hebben wij gisteravond gegeten. Ik heb het recept op meerdere punten aangepast, maar de basis is hetzelfde gebleven: polenta, zalm, broccoli & bloemkool en kaas. Ik heb eigenlijk vooral dingen weggelaten en we hebben ze niet gemist… Er zaten al verschillende smaken in de maaltijd en het was erg lekker; verrassend!

Daarnaast heb ik de broccoli & bloemkool gestoomd in de VitaCuisine in plaats van gekookt in water. Wij vinden dat veel lekkerder omdat de smaak dan veel beter tot zijn recht komt. Heb je een stoompan? Dan zou ik de groente zeker stomen in plaats van koken.

Ja, we hebben echt heerlijk gegeten en polenta komt vaker op tafel: het was weer een geslaagde maaltijd!

Bronnen: Wiki, Spinazieacademie (foto).
Print Friendly, PDF & Email

3 reacties

  1. Pingback: Romige polenta met paddestoelen | Maaikyz iCook

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.