Zoete aardappelgalette van Ottolenghi

25

In mijn (kook)boekenkast staan drie boeken van Ottolenghi. Drie. Ja, drie. Ik heb ze al vaak in mijn handen gehad, er wat in gelezen, al kwijlend de foto’s bekeken, nog wat gelezen om ze vervolgens weer netjes in de kast te zetten. Bovenin, want op ooghoogte staan mijn ‘mooiste’ boeken.

Nou is het idee van kookboeken inderdaad om ze te lezen/bekijken, om er van te leren, om je te laten inspireren en er wat uit te maken (al dan niet met een eigen twist). Waarschijnlijk heb ik mij al vaker (onbewust) laten inspireren door één van zijn recepten, maar ik heb nog nooit een recept uit één van zijn boeken gemaakt, zonder iets te veranderen. Maar nu wel! Ik maakte deze zoete aardappelgalette!

Zoete aardappelgalette

Zoete aardappelgalette

Dit recept komt uit Ottolenghi Het kookboek. Het is even wat werk om ze te maken, maar zeker de moeite waard! Ze zijn niet zo mooi geworden als in het boek (mijn mooie, opstaande randen zijn niet zo mooi & opstaand….), maar we hebben heerlijk gegeten!

Ottolenghi schrijft zelf over dit recept: deze galette is pittig en zoet, en kan versgebakken en nog warm als voorgerecht voor vrijwel elk hoofdgerecht worden geserveerd. De bodem van knapperig bladerdeeg en de frisse roomvulling zijn een goede basis voor de zoete aardappel. Geef er een groene sla bij.

Wij hebben dit als hoofdgerecht gegeten, met een salade erbij: voor twee personen kan dat prima! En we hebben zitten smullen. Ik ben sowieso al gek op zoete aardappel & geitenkaas (daar kon al niets mis gaan…) maar het geheel was echt super lekker. Vooral die knoflook/bladpeterselie-olie er overheen: heer-lijk!

Print Friendly, PDF & Email

25 reacties

 1. Foei Maaike, dat je nog nooit wat gemaakt had uit zijn boeken! het zijn de boeken waar ik het meest uit kook en allemaal even lekker! Zelf vind ik dat je zijn recepten precies moet maken zoals hij ze beschrijft, dan weet je tenminste zeker dat je precies eet wat hij bedoeld. Als je ze gaat veranderen wordt het toch minder lekker. Deze galettes staan hier ook regelmatig op tafel en zijn zo lekker, net als al zijn andere recepten! Meestal iets meer werk, maar je wordt zo ontzetten beloond met overheerlijke smaken, dat ik het er graag voor over heb! groeten, Caroline

  • Hahaha, dikke foei, Caroline! 😉

   Jaaa, zijn gerechten zien er bij jou ook altijd zó lekker uit! Ik wil ze ook graag maken zoals ze zijn, maar soms zitten er moeilijk verkrijgbare ingrediënten in en kost het een paar uur tijd om te maken en dat vind ik weleens een nadeel… Maar de beloning is groot, dus ik ga de boeken zeker vaker gebruiken! 🙂

   • Ik herken het wel, dat je de boeken steeds weg hebt gelegd hoor. Ik had dat in het begin met Plenty ook. Nam het boek steeds mee uit de bieb en dacht iedere keer, geen kookboek voor mij, teveel ingrediënten etc. Tot Het Kookboek in het Nederlands uitkwam en ik begon met iets er uit te maken, dan ben je verkocht! En door de lange ingrediëntenlijsten moet je je niet laten afschrikken, als je goed leest, heb je het meeste al in huis. Probeer zijn preikoekjes uit Plenty maar eens, ook superlekker! Ik hoop dat je nu ook zijn boeken veel gaat gebruiken, want het is echt zonde om ze te laten verstoffen in je kast! Veel kookplezier, Caroline

    • Ja, super zonde! Er staan zoveel lekkere gerechten in! 🙂
     Ik ga eens naar de preikoekjes kijken, klinkt wel erg goed!

 2. Eerlijk gezegd trok dit artikel direct mijn aandacht, waarschijnlijk door de vorm van de gallettes, ik voel er wel iets voor om dit eens te gaan maken…lekker!

  • Ze zien er wel aantrekkelijk uit, hè Petra?! 😉

   Een soort van lekkere, hartige gebakjes op tafel! 🙂 Leuk, vooral doen hoor, want ze zijn echt lekker!

 3. Pingback: Mijn kookweek - week 19 - MiCook

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.