Zoete aardappelgalette van Ottolenghi

25

In mijn (kook)boekenkast staan drie boeken van Ottolenghi. Drie. Ja, drie. Ik heb ze al vaak in mijn handen gehad, er wat in gelezen, al kwijlend de foto’s bekeken, nog wat gelezen om ze vervolgens weer netjes in de kast te zetten. Bovenin, want op ooghoogte staan mijn ‘mooiste’ boeken.

Nou is het idee van kookboeken inderdaad om ze te lezen/bekijken, om er van te leren, om je te laten inspireren en er wat uit te maken (al dan niet met een eigen twist). Waarschijnlijk heb ik mij al vaker (onbewust) laten inspireren door één van zijn recepten, maar ik heb nog nooit een recept uit één van zijn boeken gemaakt, zonder iets te veranderen. Maar nu wel! Ik maakte deze zoete aardappelgalette!

Zoete aardappelgalette

Zoete aardappelgalette

Dit recept komt uit Ottolenghi Het kookboek. Het is even wat werk om ze te maken, maar zeker de moeite waard! Ze zijn niet zo mooi geworden als in het boek (mijn mooie, opstaande randen zijn niet zo mooi & opstaand….), maar we hebben heerlijk gegeten!

Ottolenghi schrijft zelf over dit recept: deze galette is pittig en zoet, en kan versgebakken en nog warm als voorgerecht voor vrijwel elk hoofdgerecht worden geserveerd. De bodem van knapperig bladerdeeg en de frisse roomvulling zijn een goede basis voor de zoete aardappel. Geef er een groene sla bij.

Wij hebben dit als hoofdgerecht gegeten, met een salade erbij: voor twee personen kan dat prima! En we hebben zitten smullen. Ik ben sowieso al gek op zoete aardappel & geitenkaas (daar kon al niets mis gaan…) maar het geheel was echt super lekker. Vooral die knoflook/bladpeterselie-olie er overheen: heer-lijk!

Print Friendly, PDF & Email