Alwin’s kruudmoes

5

Vandaag geen recept van mij (Maaike), maar van Alwin: Alwin’s kruudmoes.

Lang, lang geleden (valt wel mee hoor, maar dat maakt het wat spannender…) vroeg Alwin wanneer we eens kruudmoes gingen eten… Dat at hij vroeger met enige regelmaat en het was zooo lekker! Ik kende het niet. Nog nooit van gehoord en nog nooit gegeten. Het klink ook niet echt aantrekkelijk… kruudmoes… geen idee wat ik mij daar bij voor moest stellen. Gort met verse worst, spekjes en kruiden, zei Alwin. Het klonk nog niet veel aantrekkelijker… Ik zocht het op…

Kruudmoes

Kruudmoes of kruutmoes is een oud Gelders en Overijssels gerecht van gort, karnemelk, spek, rookworst, rozijnen en veel verse kruiden. Veelgebruikte kruiden zijn kervel, peterselie, selderie, venkelgroen of dille, kruizemunt en zuring. Het gerecht was bedoeld als stevige en voedende pap voor de werkers op het land. Tegenwoordig wordt dit gerecht zelden gegeten. Kruudmoes kan zowel warm, lauw als koud gegeten worden (bron: wiki).

Nog steeds niet enthousiast… Ik liet het even rusten. Maar Alwin bleef er om vragen waarop ik voorstelde dat hij dan maar eens achter de pannen moest gaan staan om zijn eigen kruudmoes te maken. Ik zou dan wel braaf mee eten. Zo gezegd, zo gedaan. Alwin maakte zijn eigen kruudmoes. Niet met rookworst (zoals in veel recepten vermeld staat), maar met verse worst, zoals hij vroeger ook altijd kreeg. Dit is het resultaat:

Alwin's kruudmoes

Alwin’s kruudmoes

Tja, en dan de vraag: was het lekker? Alwin vond het heerlijk! Net als vroeger. Zowel warm als koud erg lekker. En ik? Ik vond het wat minder… Een rare combinatie. Niet zo ‘vies’ (sorry, kan geen beter woord vinden) als dat ik had verwacht, maar ook niet super lekker. Het hoeft van mij geen tweede keer op tafel. Maar ik heb netjes mijn bordje leeggegeten. De stukjes worst hadden er van mij niet in hoeven te zitten, de hapjes zonder worst waren beter te doen.

Afijn, Alwin heeft een fijne middag in de keuken gehad en daarna zitten smullen van zijn eigen kruudmoes! Heb jij weleens kruudmoes gegeten? Wat vond je er van?

Alwin's kruudmoes

Alwin’s kruudmoes

Nog een paar tips:

  • Zoals aangegeven kun je de kruudmoes ook met rookworst in plaats van verse worst maken, de werkwijze is hetzelfde.
  • In onderstaand recept staan de verse kruiden die wij gebruikt hebben, maar varieer gerust! Kervel, peterselie, selderie, venkelgroen, dille, zuring, kruizemunt, brandneteltoppen, bramenblad of zwartebessenblad: wat je maar kunt bemachtigen.
  • Je kunt de kruudmoes ook met kant-en-klare gortenpap maken. Verwarm dan de gortenpap en volg het recept vanaf het toevoegen van het spek, de worst & de rozijnen.
  • De kruudmoes kan warm, lauw & koud (met warm weer schijnt de koude versie nog lekkerder te zijn…) gegeten worden. Je kunt dus van te voren een grote pan maken en opeten wanneer jij er zin in hebt. Opnieuw opwarmen in de pan kan natuurlijk altijd.
  • Zet de fles stroop op tafel en voeg zelf naar behoefte stroop toe. Of vervang de stroop door honing.
Print Friendly, PDF & Email

5 reacties

  1. Willie van Ginkel on

    heelrijk, wij noemen het “melkmoes” lekker in de zomer, werd gegeten door de boeren tijdens het hooien enz.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.