Rondo’s

5

Vorige maand, euh, vorig jaar dus, bakte ik rondo’s zoals je kunt lezen in mijn kookweek-verslag van die week. Hierbij eindelijk het recept van die heerlijke ronde koeken… een rondo, een amsterdammertje in de volksmond, een klassieke Amsterdamse lekkernij.

Alwin wilde graag rondo’s…. goh, helemaal niet erg, die ga ik bakken! Zo leuk dat er dan in de december editie van Foodies een recept staat voor rondo’s en die had ik natuurlijk al doorgebladerd, dus ik hoefde niet lang te zoeken naar een recept.

Het recept komt oorspronkelijk uit Het Nederlands Bakboek. Foodies heeft een paar recepten uit dit boek in de december editie staan en schrijft over het boek:

In Het Nederlands Bakboek vind je talloze traditionele bakrecepten. Van de bekende Zeeuwse bolussen en Brabantse worstenbroodjes, tot Amsterdamse korstjes en weespermoppen. Van kleine koekjes als jan hagel, tot luxe taarten en mokkaschuim, met dit bakboek in huis heb je de plaatselijke bakker niet meer nodig.

Klinkt goed toch? Dit boek staat in ieder geval nu op mijn ‘wishlist’. 🙂

Afijn… aan de slag! Deeg maken, amandelspijs klaar leggen, koekje voor koekje het deeg uitrollen, amandelspijs er in, weer oprollen, in de muffinvorm, ei erover, amandelen erop. Muffinvorm? Ja, een muffinvorm… de bakker gebruikt lage metalen ringen met rechtopstaande randen, die daar speciaal voor zijn gemaakt (aldus Foodies), maar ja, die heb ik niet en dat wist Foodies, want ze raden aan om het dan maar in een muffinvorm te doen! 😉

Ok, klaar om de oven in te gaan…en toen bedacht ik mij ineens dat ik de suiker was vergeten… deeg zonder suiker… oh, wat baalde ik! Toch maar in de oven gedaan.. het leek me niet handig om alles weer te ‘ontleden’, daarvoor was ik al te ver. Resultaat? Flauw & droog. Echt heel raar…(not!). Wat stom… vaak zet ik alle ingrediënten netjes klaar in bakjes, afgewogen en wel. Maar toen niet.

Poging 2! Ik ben begonnen met het klaarzetten van de suiker. 🙂 Dat kon niet meer mis gaan. Ik had nu alleen geen citroen(rasp) meer, dus dat heb ik vervangen door citroensap… Verder alles in huis, klaargezet en weer aan de slag… Steeds even teruglezen of ik echt niets vergeten ben… nee, het gaat nu goed! Hup, de oven in en wachten. Af laten koelen, wachten. Proeven! Heerlijk! Yum! 🙂 We hebben er stiekem nog één gegeten… Weer een product waar de supermarkt en/of bakker mij niet meer mee kan verblijden, ik bak ze voortaan zelf, mét suiker. 😉

Heerlijke rondo’s

Print Friendly, PDF & Email

5 reacties

  1. Ze zien er lekker uit! Het Nederlands bakboek kan ik je zeker aanraden, ik heb hem zelf ook. Ik mis wel enkele regionale dingen, maar de uitgebreide geschiedenis die bij de andere producten staat vermeld maakt dat zeker wel goed! Interessant boek!

    • Dank je! 🙂 Ik heb hem besteld… ik kon het niet laten… als het goed is, krijg ik hem vanavond binnen! 🙂

  2. Pingback: Mijn kookweek – week 2 | Maaikyz iCook

  3. Pingback: Het roze koeken project | Maaikyz iCook

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.