Havercake

18

Weer een super lekker recept uit Light koken, de juni editie: havercake.

Toen ik hem zag, heb ik hem meteen op mijn To-Do-lijstje gezet, want hij ziet er erg lekker uit én nog enigszins gezond ook. Want havermout is nu eenmaal gezond, maar daar heb ik al eerder over geschreven, dus daar  ga ik jullie niet nog een keer mee vervelen…

Wist je trouwens dat haver ook een natuurlijk ontstresser is, aldus Light koken:

Bij spanning, nervositeit en overwerktheid kun je goed haver gebruiken. Het gaat stress te lijf! Dit heeft te maken met het hoge magnesiumgehalte. Het graan wordt zelfs in rustgevende (natuurlijke) geneesmiddelen gebruikt.

Dus ontspannen met een kopje thee én een plakje havercake is dubbel ontspannen! 😉

En geen stress… deze cake is binnen vijftien minuten klaar om in de oven gezet te worden. Ingrediënten afwegen, alles mengen en hoppa, de oven in. Uurtje wachten (en in de tussentijd kun je natuurlijk heel veel andere dingen doen), even laten afkoelen en genieten. Een super snelle, maar o zo lekkere cake!

Print Friendly, PDF & Email

18 reacties

  1. Deze cake ziet er weer lekker uit. weet je toevallig ook of de bloem ook te vervangen is voor speltbloem. aangezien ik niet tegen tarwe kan.

    • Hij is ook erg lekker! 😉
      Ik heb (nog) niet zoveel ervaring met speltbloem, maar ik ga er vanuit dat dit geen probleem is. Ik heb geen idee of je bij gebruik van speltbloem de hoeveelheid bakpoeder wellicht aan moet passen, maar daar heb je vast zelf meer ervaring mee! 🙂 Als je hem met speltbloem gaat maken, wil je dan laten weten hoe hij is geworden want ik ben wel erg benieuwd! 🙂

    • ik heb hem intussen al 2 keer gebakken en vind hem heel lekker , 2de keer wat geexpermiteerd , k had geen stroop dus agavesiroop genomen , extra appeltje , gezonde zaadjes en rozijntjes toegevoegd, jammie vooral als ontbijt en k voel gewoon dat hij gezond is 😉
      ps gaat idd perfect met speltmeel , klein beetje extra bakpoeder heb ik er wel bij gedaan

  2. Met speltbloem gaat het ook prima, heb de hoeveelheid gewoon aangehouden. Weet alleen niet hoe het moet als ik zelfrijzendbakmeel wil vervangen.

    • Hé, wat leuk! 🙂 Ga ik hem ook eens proberen met speltbloem! Lekker! 🙂 Als dezelfde hoeveelheid bakpoeder voldoet bij speltbloem (in plaats van gewone bloem), kun je volgens mij uitgaan van het volgende (‘gejat’ van Wikipedia):

      Zelfrijzend bakmeel is meestal samengesteld uit de volgende verhouding:
      * 1 kopje (100 g) bloem
      * 1 tot 2 theelepel(s) (3-6 g) bakpoeder
      * een snufje tot ½ theelepel (1 g of minder) zout

      Helpt dat?

  3. Ik heb hem gisteren gebakken maar hij wat aan de taaie/droge kant. Ik weet niet wat er mis gegaan is. Heb wel basterdsuiker gebruikt ipv rietsuiker en 50 gram Brinta omdat ik maar 200 gram havermout had, maar dat lijkt me niet de oorzaak. Het beslag was ook wat aan de droge kant. Ik heb er toen nog wat appelsap aan toegevoegd maar heeft niet echt geholpen dus, haha.

    • Hoi, wat leuk dat je hem gemaakt hebt! 🙂

      Aan de suiker zal het inderdaad niet liggen… misschien aan de Brinta…? Ik heb geen idee hoeveel vocht Brinta opneemt, maar ik kan me voorstellen dat ie meer opneemt dan havermout.

      Jammer dat hij niet gelukt is… 🙁

      • Ik bedenk me nu dat ik ook nog wat extra kruiden en een paar rozijnen heb toegevoegd. Heel dom, de rozijnen nemen natuurlijk extra vocht op :P. Ik moet voortaan maar wat beter nadenken als ik eigenwijs ben en dingen aan een recept verander.
        Maar hij is verder qua smaak echt prima hoor! We eten hem gewoon lekker op ;). (Met een glaasje water binnen handbereik, haha.)

        • Haha, ik ben ook vaak genoeg eigenwijs hoor… De ene keer pakt het goed uit en de andere keer…. 😉

          Fijn dat ie verder wel te eten is, met een glaasje water! 😉

          • Ik heb de cake al 3x gemaakt, 1e keer volgens recept, 2e keer met gele en bruine rozijnen erdoor en de 3e keer met gele en bruine rozijnen, gedroogde abrikozen en hazelnoten. Wel vind ik de structuur vrij grof voor cake, vind het meer brood dat smaakt naar cake, ha ha, maar het is super lekker.

          • Jeej! Wat leuk om te lezen, Carola! 🙂

            Klinkt goed! Haha, ja, de structuur is wel wat grof ja, maar ik vind de omschrijving ‘brood dat smaak naar cake’ wel een hele goeie! 😀

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.