Een heerlijk amaranth ontbijt met banaan, walnoten & ahornsiroop!
Amaranth, ken jij het al? Ik kende het tot voor kort nog niet… Weleens van gehoord, maar nog nooit gegeten. Toen ik een zakje zag staan in de natuurwinkel, ging hij mee naar huis om eens wat uit te proberen. En dit is het resultaat. Een fijn ontbijtje met banaan, walnoten & ahornsiroop!
Amaranth
Amaranth is geen graansoort, maar een zaad (glutenvrij). Amaranth lijkt erg op quinoa, wordt in Zuid-Amerika verbouwd en betekent letterlijk ‘onsterfelijk’. Amaranth bevat onder andere plantaardige eiwitten, vitaminen, vezels en mineralen, maar ook magnesium, kalium, zink, fosfor en vitamine B en E. Best gezond dus!
Amaranth heeft, net als quinoa, een nootachtige smaak en door het te koken krijgt het een zachte, smeuïge structuur. Naast heerlijke ontbijtjes maken kun je nog veel meer met amaranth. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als vervanger van rijst, je kunt er brood mee bakken, poffen, soep mee maken etc. Mijn zakje is nog lang niet leeg, dus ik ga nog het één en ander uitproberen, maar eerst dit heerlijke ontbijtje:
Ik heb de amaranth eerst een nacht in water laten weken. Ik heb op meerdere sites gelezen dat je de amaranth bij voorkeur een nachtje moet laten weken, maar dat het niet noodzakelijk is. Ik kan je dus niet vertellen of dit verschilt geeft in smaak, maar het schijnt dat door het weken de goede voedingsstoffen vrij komen en de minder goede elementen (bijv. saponine) verminderen en dat het de kooktijd verkort.
Afijn, ik heb de amaranth gezellig een nachtje laten staan en na het weken kwam er net zo’n wit ‘C’tje’ (wit randje) tevoorschijn die je ook ziet als je quinoa gekookt hebt. Daarna nog even koken, de banaan & walnoten in de pan en klaar is je ontbijtje! Niet het snelste ontbijt, maar wel errug lekker! 🙂
Bronnen: naturallyella, Culy, nourishstratford.
Amaranth ontbijt met banaan, walnoten & ahornsiroop

By februari 12, 2014
Published:- Yield: 2 Servings
- Prep: 30 mins
Een heerlijk amaranth ontbijt met banaan, walnoten & ahornsiroop!Amaranth, ken jij het al? Ik kende het tot voor kort nog …
Ingredients
- 90 gram Amaranth
- 200 milliliter Water
- 2 stuks Bananen
- 1 handje Walnoten grof gehakt
- 1-2 eetlepels Ahornsiroop
- Kokosolie
- (Amandel)melk optioneel
- Kaneel optioneel
Instructions
- Doe de amarath de avond van te voren in een kom met voldoende water en laat een nacht weken.
- Spoel de amarath af onder de kraan (in een vergiet) en laat uitlekken.
- Doe de amarant samen met 200 milliliter water in een pan en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat 15 minuten zachtjes koken.
- Snij ondertussen de banaan in plakjes en hak de walnoten grof.
- Haal de amaranth van het vuur en laat ongeveer 10 minuten staan zodat het geheel wat dikker wordt (pap).
- Voeg eventueel, na de 10 minuten rusttijd, wat (amandel)melk naar smaak toe (om het wat dunner te maken of voor de smaak). Voeg eventueel ook een beetje kaneel toe en roer het geheel goed door. Verdeel de amaranth over twee schaaltjes.
- Verhit een klein beetje (kokos)olie in een koekenpan en bak hierin de plakjes banaan totdat ze zacht zijn. Verdeel de plakjes banaan over de schaaltjes met amaranth-pap.
- Rooster de walnoten kort in de pan van de banaan en verdeel deze ook over de schaaltjes.
Besprenkel het geheel met een beetje ahornsiroop.
Geniet van je ontbijt!
- Course: 1. Ontbijt
- Skill Level: Makkelijk
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Leuk ontbijt!!! Ik heb amaranth ook al zien staan naast de quinoa- en havermoutvlokken. Moet je dat persee koken? Zou je niet kunnen werken zoals bij overnights oats en gewoon de amaranth laten weken in amandelmelk.
Thx, Julie! 🙂
Ik heb eigenlijk geen idee… volgens mij moet je het wel eerst koken (of poffen), maar ik durf het je niet met zekerheid te vertellen….
deze ga ik zeker een keertje proberen , net als de quinoa peer ..lijk me ook erg lekker
Leuk Pamela Snijders ! Goed idee! Die met peer ga ik ook weer eens maken! 😉
Ziet het erg lekker uit! In de supermarkt hebben ze het zeker niet?
Thx! 🙂 Nee, nog niet gezien in de supermarkt…. Op naar de natuurwinkel! 😉
Amaranth ken ik nog niet maar ik maak dit wel heel vaak met quinoa of gierst. echt heerlijk met wat fruit en nootjes of zaden en wat kaneel. ik maak vaak een aantal porties en doe het in de vriezer, avond ervoor eruit en ‘s ochtends even opwarmen met wat water of melk erdoor
Wat handig, om een paar porties in de diepvries te doen! 🙂
Zeker handig! Ik doe trouwens de gekookte gierst of quinoa zonder fruit enz in de vriezer maar dat is misschien wel duidelijk 😉 koken met amandel of rijstmelk is ook lekker!
Haha ja, dat was wel duidelijk! 🙂 Ja, amandelmelk ben ik ook dol op!
We eten 2x per week muesli. Ik gebruik 1 el geroosterde amaranth fruit muesli,1 el basis muesli, een handje rozijnen, 1 tl palmsuiker.Sojamelk.
Dit ‘s avonds verdelen over 2 kommen en in de koeling bewaren. ‘s morgens in de magnetron verwarmen. Als het te dun is wat brinta er door roeren.De amaranth en basis muesli koop ik in de reformwinkel.
Mmmm, klinkt goed, Marieke! 🙂
ben benieuwd naar je volgende recepten