Amaranth ontbijt met banaan, walnoten & ahornsiroop

16

Een heerlijk amaranth ontbijt met banaan, walnoten & ahornsiroop!

Amaranth, ken jij het al? Ik kende het tot voor kort nog niet… Weleens van gehoord, maar nog nooit gegeten. Toen ik een zakje zag staan in de natuurwinkel, ging hij mee naar huis om eens wat uit te proberen. En dit is het resultaat. Een fijn ontbijtje met banaan, walnoten & ahornsiroop!

Amaranth

Amaranth is geen graansoort, maar een zaad (glutenvrij). Amaranth lijkt erg op quinoa, wordt in Zuid-Amerika verbouwd en betekent letterlijk ‘onsterfelijk’. Amaranth bevat onder andere plantaardige eiwitten, vitaminen, vezels en mineralen, maar ook magnesium, kalium, zink, fosfor en vitamine B en E. Best gezond dus!

Amaranth heeft, net als quinoa, een nootachtige smaak en door het te koken krijgt het een zachte, smeuïge structuur. Naast heerlijke ontbijtjes maken kun je nog veel meer met amaranth. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als vervanger van rijst, je kunt er brood mee bakken, poffen, soep mee maken etc. Mijn zakje is nog lang niet leeg, dus ik ga nog het één en ander uitproberen, maar eerst dit heerlijke ontbijtje:

Amaranth ontbijt met banaan, walnoten & ahornsiroop

Amaranth ontbijt met banaan, walnoten & ahornsiroop

Ik heb de amaranth eerst een nacht in water laten weken. Ik heb op meerdere sites gelezen dat je de amaranth bij voorkeur een nachtje moet laten weken, maar dat het niet noodzakelijk is. Ik kan je dus niet vertellen of dit verschilt geeft in smaak, maar het schijnt dat door het weken de goede voedingsstoffen vrij komen en de minder goede elementen (bijv. saponine) verminderen en dat het de kooktijd verkort.

Afijn, ik heb de amaranth gezellig een nachtje laten staan en na het weken kwam er net zo’n wit ‘C’tje’ (wit randje) tevoorschijn die je ook ziet als je quinoa gekookt hebt. Daarna nog even koken, de banaan & walnoten in de pan en klaar is je ontbijtje! Niet het snelste ontbijt, maar wel errug lekker! 🙂

Bronnen: naturallyella, Culynourishstratford.
Print Friendly, PDF & Email

16 reacties

 1. Leuk ontbijt!!! Ik heb amaranth ook al zien staan naast de quinoa- en havermoutvlokken. Moet je dat persee koken? Zou je niet kunnen werken zoals bij overnights oats en gewoon de amaranth laten weken in amandelmelk.

  • Thx, Julie! 🙂

   Ik heb eigenlijk geen idee… volgens mij moet je het wel eerst koken (of poffen), maar ik durf het je niet met zekerheid te vertellen….

 2. Marieke Kersten on

  We eten 2x per week muesli. Ik gebruik 1 el geroosterde amaranth fruit muesli,1 el basis muesli, een handje rozijnen, 1 tl palmsuiker.Sojamelk.
  Dit ‘s avonds verdelen over 2 kommen en in de koeling bewaren. ‘s morgens in de magnetron verwarmen. Als het te dun is wat brinta er door roeren.De amaranth en basis muesli koop ik in de reformwinkel.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.