Bietenbulgur

3

Te simpel voor woorden, maar wel erg lekker! Een super bijgerecht: bietenbulgur.

Sinds ik bulgur heb ontdekt (en dat is nog niet zo heel lang geleden), word ik enthousiast als ik weer een recept tegenkom met bulgur.

En als dat recept dan ook nog uit Light koken komt (de oktober editie), word ik helemaal blij. Dit keer in combinatie met rode bieten en ik moet eerlijk bekennen, dat dit (voor zover ik me kan herinneren) de eerste keer is dat ik rode bieten heb gegeten….

Ik weet in ieder geval dat dit vroeger thuis nooit bij ons op het menu stond en ik kan me niet herinneren dat ik ze zelf ooit klaar heb gemaakt, dus ik heb ze in ieder geval niet bewust gegeten. Nu las ik laatst dat rode bieten (zoals elke groente) heel gezond zijn. En dan in combinatie met bulgur: dat moest ik uitproberen.

Het recept is zo simpel, daar hoef ik verder niets over te vertellen, lees hieronder maar… Ik kan je wel vertellen dat het super lekker was. We hebben heerlijk gegeten gisteravond en samen met een heerlijke stukje vis was het ‘feest’ helemaal compleet! Een snel recept, dus niet teveel gelul: nog even wat informatie over rode bieten en dan snel door naar het recept!

Rode bieten

Rode bieten zijn donkerrode knollen met groen blad met rode nerf. Ze worden ook wel kroten genoemd. Er zijn zomer- en winterbieten. In de winterperiode van oktober tot april komen winterbieten in de handel: dat zijn grote, ronde bieten zonder loof. In de zomermaanden van ongeveer mei tot september zijn Hollandse zomerbieten of bosbieten verkrijgbaar. Deze zijn veel kleiner dan de winterbieten en komen in bosjes gebonden met het groene loof eraan in de handel. Het loof kun je gebruiken om te wokken. De rode biet die wij kennen, heeft men al ergens in de 16e eeuw ontdekt als een voedzame en lekkere groente. De rode kleur die bieten hebben komt door de natuurlijke kleurstof betanine die erin zit. 

Rode bieten bevatten erg veel antioxidanten die gifstoffen uit het lichaam helpen verwijderen. Ook stimuleren bieten de spijsvertering en hebben ze een positieve werking op het zenuwstelsel. Rode bietjes verbeteren ook het immuunsysteem, waardoor virussen en bacteriën minder gemakkelijk vat hebben op het lichaam.

Bereiden

Boen de rauwe bieten goed schoon onder stromend water. Verwijder van de zomerbiet het loof en kook ze in 20 tot 25 minuten gaar. De kooktijd van de winterbiet is ca. 2 uur. Kook de bieten het liefst in de schil, zo behouden ze het meeste sap, bovendien gaat de schil er makkelijk vanaf na het koken. Gekookte bieten hoeven alleen nog maar te worden geschild en b.v. gestoofd of even opgewarmd in heet water. Ze kunnen ook in salades worden verwerkt.

Bronnen: Veggipedia, Light Koken, Mens en gezondheid, Zelfplukgroentetuin (foto).
Print Friendly, PDF & Email

3 reacties

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.