Bloemkoolschotel met couscous & kalkoen

2

Onze snelle vrijdagavond maaltijd: bloemkoolschotel met couscous & kalkoen!

Op vrijdag altijd druk, druk, druk en later thuis, dus als we nog een beetje op een fatsoenlijke tijd willen eten, moet de voorbereiding niet al te lang duren. Dat is bij deze heerlijke ovenschotel het geval: een kwartiertje voorbereiding, daarna ongeveer 20 minuten in de oven (ondertussen tijd om alles weer op te ruimen, de tafel te dekken etc.) en klaar is de maaltijd! Ideaal dus voor een vrijdagavond.

 

Het idee achter dit recept komt uit de februari editie van Light Koken. Zo’n fijn magazine: I Love it! Ik maak er best veel recepten uit of laat me inspireren door de recepten, want ook dit recept heb ik op meerdere punten aangepast. Eigenlijk zijn alleen de bloemkool & couscous hetzelfde gebleven…. Bloemkool is eigenlijk altijd lekker (met name als het buiten wat kouder is). En we hadden wel weer eens zin in couscous. De laatste keer dat we couscous aten was het een couscoussalade met sinaasappel & garnalen, dus nu eens een warme maaltijd met couscous. De eerste keer dat we couscous aten, mislukte de maaltijd, dus toen kon ik geen mening geven over de warme versie. In de salade was couscous erg lekker en ook vrijdagavond hebben we zitten smullen, dus dat is ook goed bevallen. Omdat couscous zeker vaker op het menu komt, eerst maar eens wat informatie:

Couscous

Couscous is zowel het belangrijkste ingrediënt van, als de verzamelnaam voor een zeer populair gerecht uit Noord-Afrika. Couscous bestaat uit heel kleine pastakorrels van gemalen durumtarwe, die in verschillende diktes worden verkocht. Couscous wordt traditioneel gemaakt door water met een beetje zout te sprenkelen in een kom met meel. Door de meel met de vingers te roeren worden kleine stukjes deeg gevormd. Deze worden tussen de handen fijngewreven en gezeefd zodat couscouskorrels ontstaan die ongeveer even groot zijn. Couscous bevat vezels, B-vitamines, vitamine e en mineralen zoals ijzer, calcium, fosfor, kalium,magnesium en zink.

Couscous’ is een verbastering van het Berbers woord ‘seksu’ en later werd het kuskus in het Arabisch, verschillende Noord-Afrikaanse landen hebben een andere uitspraak, zo wordt het in Tunesie en LibieKuseksi genoemd, in Egypte Kuskusi, in Marokko en Algerije ook wel eens taam (طعام), en door de Tuaregs Keskesu.

Afijn, we hebben echt heerlijk zitten eten! Een simpele ovenschotel met veel smaak en alles er op en er aan! Voor de garnering heb ik bieslook en Apetina 10% kaas gebruikt (dat vinden wij erg lekker), maar je kunt natuurlijk ook feta gebruiken. In plaats van de kalkoenreepjes kun je ook ham- of kipreepjes gebruiken, wat je zelf lekker vind. Wij hebben in ieder geval zitten smullen, dus snel door naar het recept! 🙂

Bronnen: Wiki, Voedingscentrum, Birgitkooktlekker (foto).
Print Friendly, PDF & Email

2 reacties

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.