Risotto! Ik kan er geen genoeg van krijgen…
We aten deze week al een keer quinoa risotto met wortel & walnoten, maar ‘echte’ risotto is alweer té lang geleden (dat is al snel bij ons…).
Eigenlijk kwam het meer door het feit dat ik weer eens zin had in boerenkool. Ik geloof echt dat binnenkort de lente begint (ik hoop het in ieder geval heeeel erg… hoop je met mij mee?).
Geen temperaturen onder nul, geen sneeuw/hagel/ijzel/gladheid, maar een zonnetje en aangename temperaturen. Ik vind dat boerenkool het lekkerst is, als het buiten nog een beetje koud is. Het is een gevoelskwestie, maar wat mij betreft moest boerenkool weer snel op het menu komen. Nu was het gisteren een heerlijke dag (8 graden), we zijn zelfs naar het strand geweest en dat was genieten, maar ‘s avonds stond er toch boerenkool op tafel…
Eigenlijk hebben we ook niet zoveel boerenkool gegeten deze winter… we aten een keer een boerenkool quiche (super lekker!), een boerenkoolschotel met champignons & gerookte kip & pasta met boerenkool. Erg weinig… Nog een reden om boerenkool op het menu te zetten. Kijkend in mijn lijstje stuitte ik meteen op het recept ‘Boerenkoolrisotto met knoflookchampignons‘ van de leuke site Champignon Idee. Als je champignons net zo lekker vind als ik, dan is een kijkje zeker de moeite waard. Zoals ze bij Champignon Idee zelf zeggen: Champignon, de groente die alles kan!
Uiteraard heb ik hier en daar wel wat aan het recept veranderd (ik ben nu eenmaal eigenwijs), onderstaand recept is het resultaat. Na ongeveer een half uur werk (ja, werk, want bij risotto moet je nu eenmaal blijven opletten & roeren) staat er een heerlijk bord boerenkool risotto klaar. We hebben genoten. Vooral Alwin vond het super lekker! Ik vond het ook lekker hoor, maar Alwin was écht enthousiast! 🙂 Zo fijn.
Boerenkool risotto met rauwe ham
By februari 17, 2013
Published:- Yield: 4 Servings
- Prep: 30 mins
Risotto! Ik kan er geen genoeg van krijgen...We aten deze week al een keer quinoa risotto met wortel & walnoten, maar 'echte' …
Ingredients
- 300 gram Risottorijst
- 300 gram Boerenkool panklaar
- 250 gram Kastanjechampignons
- 150 gram Rauwe ham plakjes
- 4 teentjes Knoflook
- 150 milliliter Droge wtte wijn
- 1 blokje Bouillon naar keuze, ik heb paddenstoelenbouillon gebruikt
- 80 gram Parmzeaanse kaas geraspt
- Olijfolie
- Italiaanse kruiden
- Peper
Instructions
- Snij de kastanjechampignons in niet al te dunnen plakken, pel de teentjes knoflook, rasp de parmezaanse kaas & kook alvast 1,5 liter water en maak hier de bouillon van.
- Verhit wat olijfolie in een grote pan en pers hierboven twee teentjes knoflook uit. Bak even.
- Voeg de rijst toe en roer totdat alle korrels glazig zijn. Blus het geheel af met de witte wijn en laat ongeveer twee minuten koken totdat alle alcohol verdampt is.
- Schep nu, soeplepel voor soeplepel, de bouillon bij de risottorijst en roer tot deze is opgenomen. Voeg dan weer een soeplepel bouillon toe en ga zo door tot de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 20-25 minuten.
- Voeg na vijf minuten kooktijd de boerenkool (in delen) toe, roer goed door en ga door met de vorige stap (het in delen toevoegen van de bouillon).
- Verhit ondertussen wat olijfolie in een andere pan en bak hierin de hamplakjes knapperig. Zet het vuur even uit en laat de hamplakjes uitlekken op een stuk keukenpapier. Breek ze, als ze wat zijn afgekoeld, in stukjes.
- Zet het vuur weer aan en bak de kastanjechampignons samen met twee geperste teentje knoflook gedurende 4-5 minuten. Breng op smaak met peper & zout.
- Als de risotto gaar is, voeg dan de kastanjechampignons en grotendeels van de geraspte parmezaanse kaas toe. Roer goed door en breng het geheel op smaak met Italiaanse kruiden en eventueel nog wat peper & zout.
- Verdeel de boerenkool risotto over vier borden, bestrooi met de overgebleven parmezaanse kaas en verdeel de stukjes gebakken ham erover.
Eet smakelijk!
- Cuisine: Wereldgerecht
- Course: Hoofdgerechten
- Skill Level: Gemiddeld
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Deze ga ik snel een keertje maken! En ik zal laten weten wat we er van vinden 🙂 lijkt me erg lekker.
Leuk, leuk, leuk! 🙂