Boerenkoolschotel met champignons & gerookte kip

4

Boerenkool… nu al? Jaaaaa, lekker!

De laatste paar dagen, tijdens de wandelingen met onze hond Mac, had ik het koud. Niet super koud, maar als het zonnetje achter de wolken verdween en de wind hard zijn best deed om de oren van Mac naar achter te blazen, vond ik het koud. Ik verlangde eigenlijk een beetje naar (dunne) handschoenen… koude vingertoppen in combinatie met het geven van brokjes aan Mac tijdens de wandeling is niet ideaal (auw). Maar ja, we zijn Mac hard aan het leren om netjes naast te lopen en niet zo te trekken aan de riem (zo’n beest is sterk joh), dus er moeten af en toe brokjes gegeven worden voor het belonen van goed gedrag.

Afijn, koud dus, zakdoeken bij de hand en binnen weer heerlijk opwarmen. En dan lees je ineens een artikel op Nombelina’s Foodlbog: Winterse kost. Een artikel met heerlijke, winterse gerechten. Toen dacht ik: “WTF, wij gaan boerenkool eten, of het nou vroeg is of niet…!”.

Op vrijdag doen we altijd boodschappen. Meteen maar boerenkool in het winkelwagentje gelegd en aangezien ik vrijdag (mede door het boodschappen doen) nooit echt veel tijd heb om te koken, heb ik diezelfde avond een snelle boerenkoolschotel gemaakt. Weinig voorbereiding, de oven in en 30 minuten later klaar, ideaal!

Ik heb mij laten inspireren door meerdere recepten die ik de afgelopen paar dagen ben tegengekomen (ik ben dus niet de enige), geen duidelijke bronvermelding dus, maar een combinatie van meerdere recepten met wat eigen inbreng. Ook las ik deze week dat boerenkool super gezond is!

Boerenkool

Barstensvol voedingsstoffen waaronder bèta-caroteen, vitamine K, vitamine C, luteïne, zeaxanthine en calcium. Een kop gesneden boerenkool levert meer vitamine K dan welke andere groene groente dan ook. Boerenkool versterkt het immuunsysteem en helpt bij maag en lever infecties. Ook zit er sulforafaan in, een stofje met krachtige anti-kanker eigenschappen. Deze blijven het best behouden als je de boerenkool rauw eet, fijnhakt, stoomt of roerbakt. Tevens bevat boerenkool ook volop vezels, die zorgen voor een lang verzadigd gevoel.  

O ja, we hebben weer heerlijk zitten eten! 🙂 Dus maar snel door naar het recept.

Bronnen: Telegraaf, Ingrediënten (foto).
Print Friendly, PDF & Email

4 reacties