Cupcake versus Muffin

3

Al eerder schreef ik over cupcakes en mijn plannen om binnenkort mijn allereerste cupcakes te bakken: ze zien er zooo schattig uit en zijn ontzettend lekker. Op Pinterest heb ik al veel voorbeelden van cupcakes verzameld, maar af en toe kom ik ook een muffin tegen… een muffin die verdacht veel lijkt op een cupcake of juist weer een cupcake die verdacht veel lijkt op een muffin… Maar ja, die dingen hebben niet voor niets een andere naam, dus er moet toch verschil in zitten…?!

Ik ben op zoek gegaan en heb gelukkig veel kunnen vinden (ik ben niet de enige met deze vraag…)!

Geschiedenis

Eerst een stukje geschiedenis van beide lekkernijen.

Cupcake

Het eerste cupcake-recept is te vinden in het kookboek van Eliza Leslie uit 1828. In die tijd werd op Engelse deftige theekransjes, naast het gebruikelijke kopje thee, ook een gebakje in de vorm van een theekopje gepresenteerd. Deze eerste cupcakes werden vaak gebakken in een kopje of een ramekin, wat een verklaring van hun naam kan zijn.

Muffin

Waar de muffin vandaan komt, wordt nog wel eens over gediscussieerd. De muffin komt eigenlijk uit de VS, maar de Engelsen zeggen dat zij de uitvinders zijn van de muffins. Dat komt zo: Samuel Thomas (een Engelse bakker) leefde in Amerika (18e eeuw). Hij zou een cakerecept van zijn moeder hebben gekregen dat hij heeft gebruikt voor het maken van de muffins. Het gaat hier dus om een Engels recept dat is uitgevoerd in Amerika.

Cupcake versus Muffin

En dan nu de verschillen… want die zijn er wel degelijk! Er zitten verschillen in de vorm, de structuur & bereiding.

Vorm

Een cupcake is een klein cakeje, het is dan ook de bedoeling dat het cakeje rijst tot aan het randje van het papieren bakje en niet eroverheen. Dit is bij een muffin wel de bedoeling. Dit gebakje heeft een paddenstoel-vorm en rijst tot ver boven de rand van het papieren bakje. Daarnaast krijgen cupcakes vaak een topping gemaakt van boter, poedersuiker en kleurstof of jam. Verder worden ze vaak nog versierd met bijvoorbeeld hartvormige snoepjes, kleine gekleurde balletjes of spikkels. Een muffin heeft over het algemeen geen topping.

Een muffin is  een goed vullend tussendoortje of kun je zelfs als ontbijt of lunch eten. Een cupcake is echt voor een feestmoment.

Structuur & bereiding

Een cupcake heeft echt de structuur van een cake, een muffin heeft meer een broodachtige structuur. Ook zit er in het beslag van een muffin vaak een extraatje: rozijnen, chocola, noten of stukjes appel bijvoorbeeld. Muffins worden oorspronkelijk gemaakt op basis van olie en zijn beduidend minder zoet dan cupcakes, die met boter horen te worden gemaakt en vaak wat meer suiker bevatten. Bij het bereiden van muffins meng je alle natte ingrediënten en alle droge ingrediënten apart en dan voeg je de natte en droge ingrediënten samen door deze stevig, met bijvoorbeeld een pollepel door elkaar te roeren (in 8 tot 10 roer-bewegingen). Muffin beslag heeft hierdoor vaak nog klontjes en ziet er wat viezig uit. Het beslag van cupcakes is meer gelijk aan een standaard cakebeslag en is glad van textuur.

Bronnen: Onecupcakeaday, Wiki, Etenendrinken, Cupcakesenmuffins, Spaarcentje, ANWElsbethschrijft.
Print Friendly, PDF & Email