Digitale fotografie Food

6

Digitale fotografie Food: hét boek! Weet je nog?

Digitale fotografie FoodNiet zo lang geleden schreef ik al een stukje over dit boek, zonder boek… Ik was toen al zo enthousiast over het boek van Simone zonder hem gezien te hebben. Ik zat voor de brievenbus te wachten tot hij op de mat zou vallen… En nu heb ik het boek inmiddels al weer ruim een maand in huis… tijd dus om er weer een stukje aan te wagen, maar dit keer met boek!

Waarom nu pas? Eerlijk? Ik ben stiekem niet zo’n boeken-lezer. Iets met geduld, afleiding, druk, niet stil kunnen zitten ofzo…. Ik lees best veel hoor, maar om mezelf een paar uur voor de buitenwereld af te sluiten en op de bank te kruipen met een boek (en een dekentje, kopje koffie, etc.), dat zit er niet in. Zeker niet met dit soort boeken. Het boek leest ontzettend lekker weg, dus in principe, als ik er even voor ga zitten, is ie zo uit. Geen probleem. Maar zo ben ik niet. Ik neem je mee in mijn reis door het boek (in het kort dan…).

Digitale fotografie Food van Simone van den Berg

Digitale fotografie Food: ik wist dat ie zou komen, hoorde hem op de mat vallen, sprong op, rende naar de brievenbus, pakte de doos, liep terug en struikelde over de hond. Door mijn enthousiasme dacht Mac dat we gingen wandelen (tja, als ik naar de voordeur loop (lees: ren), is dat ook meestal zo). Sorry Mac, even geduld. Ik moet eerst even een foto van het boek Twitteren en bladeren! Want dat is de eerste stap. Bladeren, plaatjes kijken, achterkant & inleiding lezen.

Na het bladeren begon ik met lezen: “de functie van een goede foodfoto is dat je er trek van moet krijgen. Eigenlijk moet je het liefst meteen de keuken in willen rennen om daar aan de slag te gaan met potten en pannen“. Gelukt! Door het bekijken van de foto’s in het boek, wilde ik meteen de keuken in… Zeg nou zelf, hier krijg je toch trek van?!

Foto's van het boek Digitale fotografie Food

Foto’s van het boek Digitale fotografie Food

Afijn, eerst maar eens met het hondje naar buiten (ze werd wat ongeduldig) om vervolgens verder te bladeren. Inmiddels het halve boek al een beetje gelezen, maar nog niet écht. Een paar dagen later ging ik er voor zitten. Boek open, beginnen bij het begin en lezen. Dat was het plan….

Het begon goed, ik was heerlijk aan het lezen. Ineens voelde ik me oud… “Als je wat ouder bent kun je je waarschijnlijk nog wel de fotorolletjes herinneren“. Ja, die kan ik me nog heel goed herinneren, maar val ik dan onder de categorie ‘wat ouder’? Uch…

Een kopje koffie (beetje Buisman erbij…) dan maar met een raider Twix. Ik las weer verder. Goh, zit dat knopje ook op mijn camera? Camera erbij en knopjes ontdekken.. Nou vond ik dat ik tijdens de cursus ‘Styling & foodfotografie voor foodbloggers‘ al aardig wat knopjes had ontdekt, maar er zijn er meer. Dat was hoofdstuk 1. Apparatuur & techniek.

Bij hoofdstuk 2. De praktijk, werd het nog veel erger. Ik heb mijn (lege) kopje koffie tig keer op de foto gezet. Van niet herkenbaar tot mooi scherp… Wat ik vooral handig vind in het boek, is dat er voorbeelden gegeven worden. Eenzelfde foto met verschillende instellingen met zichtbaar verschillende resultaten. En het deel over fotograferen met kunstlicht, want nu het weer vroeger donker is, is het best lastig om mooie foto’s te maken en om nou steeds vroeger te gaan eten, is ook weer zoiets… 😉

Door naar de hoofdstukken ‘Compositie’ & ‘Styling’. Niet mijn sterkste punt. En oefenen met één kopje koffie (inmiddels weer bijgevuld) is ook niet echt bevorderlijk. Afijn, een half kopje koffie op de foto (je ‘bord’ aansnijden…), een appeltje ernaast, achter, op (niet echt een fijne combinatie, maar het ging om het idee). Door naar hoofdstuk 5. Beeldbewerking. Want ja, foto’s moeten bewerkt worden. Ook daar ben ik weer een tijdje mee bezig geweest…

En zo kan ik dagen, danwel weken, met één boek bezig zijn. Afijn, dit was (in het heel kort) mijn reis door het boek (en die reis is nog lang niet afgelopen, want ik sla het boek nog regelmatig open). Ik hoop dat jullie nu ook een beter beeld van het boek hebben gekregen. Ben je foodblogger of wil je (om welke reden dan ook) je eten op de foto zetten), dan is dit boek een absolute musthave.

Hieronder nog wat foto’s (die overigens gewoon gemaakt zijn met mijn iPhone…..) om een beter beeld van het boek te krijgen en als je hem ook wilt bestellen, dat kan hier: Digitale fotografie Food.

Digitale fotografie Food

Print Friendly, PDF & Email