Dressing versus Vinaigrette

2

Omdat ik mij, voor het Foodblogevent, wat meer verdiept heb in maaltijdsalades en alles wat daar bij hoort, kwam ik vaak de term vinaigrette tegen. Nu weet ik wel een beetje wat het is, maar wat nu precies de eigenschappen van een vinaigrette zijn en het verschil met een dressing, kan ik je niet vertellen…

Voor mijn maaltijdsalade met veldsla, mango & serranham¬†heb ik het gehouden bij wat olijfolie… er zitten al zoveel smaken in de salade, ik was een beetje bang dat een dressing of vinaigrette dit zou ‘verpesten’, want ik vind, zonder dressing, al zo ontzettend lekker!

Mijn zoektocht naar dressings & vinaigrettes heeft wat opgeleverd en ik ben weer een hoop wijzer geworden! ūüôā

Dressing

Een dressing is een soort saus die gebruikt wordt over een salade. Het doel is de salade als geheel smakelijker te maken. Een dressing bestaat meestal uit een combinatie van olie, water, citroensap of azijn en kruiden. Aangezien olie en water niet mengen, wordt voor een langer houdbare dressing een emulgator toegevoegd, zodat een emulsie ontstaat. Een emulgator is bijvoorbeeld eigeel. Om die reden worden in een dressing soms ook andere sauzen, zoals mayonaise en mosterd toegevoegd. Voor zure dressing wordt vaak azijn of citroensap gebruikt. Voor een zoute dressing wordt (uiteraard) zout toegevoegd en voor een zoete dressing suiker of honing.

Vinaigrette

Vinaigrette is eigenlijk de naam van een Frans recept. Het wordt echter vaak gebruikt als algemene term voor een dressing op basis van olie en azijn, een klassieke dressing voor over de sla. Het wordt gemaakt door in een verhouding van 3:1 olijfolie te mengen met wijnazijn. Vervolgens worden er zout,peper, verse tuinkruiden, een theelepel mosterd, een theelepel kappertjes en knoflook en 2 eetlepels honing aan toegevoegd.

Toch is dit recept een soort dressing: een koude saus op basis van olie dat je over salades – of andere gerechten –¬† giet.

Dressing versus Vinaigrette

Een vinaigrette is dus een soort dressing, maar niet elke dressing is een vinaigrette. Vinaigrettes hebben altijd de basis van olie en azijn, terwijl een dressing licht gebonden moet zijn.

Helder toch?! Tot slot nog wat heerlijk vinaigrettes (met dank aan Tessa op Pinterest):

Bronnen: Wiki, LibelleLekker, Pinterest (afbeelding), Hellogiggles (foto).
Print Friendly, PDF & Email

2 reacties

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.