Soms zijn dingen zo simpel dat je ze eigenlijk geen recept mag noemen… maar dan blijkt het wel ontzettend lekker te zijn en dan verdiend het toch eigenlijk wel een plekje tussen de rest van mijn favoriete gerechten.
Zo ook dit…… te simpel voor woorden, maar zo ontzettend lekker. Ik ben misschien wat bevooroordeeld, want ik ben écht dol op warm fruit. Warm fruit op een broodje, bulgur met warm fruit, een simpel toetje uit de oven of met iets extra’s & ga zo maar door: allemaal heerlijk!
Gegrilde ananas kende ik al… bij ons staan er standaard plakjes ananas op de gourmettafel. Even op de bovenplaat of onder in het pannetje en je hebt een heerlijke frisse afwisseling in combinatie met de vleesjes & groentjes die altijd in overvloed op tafel staan. Of natuurlijk als toetje…met een bolletje ijs… Ook als de BBQ aanstaat, komt de ananas tevoorschijn… heerlijk!
Deze combinatie kende ik nog niet… ik eet ananas meestal gewoon zo, met een beetje kokos of met wat ijs of vanillekwark. Toen ik dit recept zag in Light koken (de november editie), moest ik het gewoon uitproberen. Ik had geen verse ananas in huis, maar wel plakjes in blik, dus ik ben aan de slag gegaan. Fluitje van een cent, 10 minuutjes werk en er staat wat heerlijks op tafel. Een lekker lunch, een heerlijk tussendoortje of als perfecte afsluiter van je avondmaal.
Het moeilijkste van het ‘recept’ is de ananas snijden (als je een verse gebruikt)… Daarom eerst nog wat nuttige informatie over de ananas en daarna een filmpje over hoe je het best een ananas kunt snijden!
Ananas
Het symbool van tropisch genieten! Een rijpe ananas ruikt en smaakt heerlijk zoet. Het vruchtvlees glanst en voelt rond de kroon veerkrachtig aan. De vrucht lijkt op een grote dennenappel. Dat komt, omdat hij bestaat uit een heleboel bessen die zijn samengegroeid. Ananas wordt zo goed als rijp geplukt, omdat de vrucht nauwelijks narijpt. Verse ananas komt uit landen als Ivoorkust, Brazilië en Midden-Amerikaanse landen. Het is het hele jaar door verkrijgbaar.
Een ananas is rijp als de vrucht lekker ruikt en de bladeren op de kruin gemakkelijk los te trekken zijn. Let hier goed op bij aankoop. Te vroeg geoogste vruchten hebben veel zuur en nauwelijks aroma, terwijl het vruchtvlees van overrijpe vruchten glazig tot bruinachtig wordt en naar gist kan ruiken. De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid; ook een groene ananas kan goed rijp zijn. Daarom is geur belangrijk; een ananas moet een heerlijke geur verspreiden.
Ananas is een echte powerfood. Het bevat veel vezels en eiwitoplossende enzymen voor een goede spijsvertering. Ook bevat ananas bromelaïne, een ontstekingsremmende stof. Ten slotte komen er in ananas plantensterolen voor, deze zorgen voor een verlaging van slecht cholestorol.
Bron: Groentenenfruit, Lightkoken.
Gegrilde ananas met kaneelricotta
By februari 1, 2013
Published:- Yield: 4 Servings
- Prep: 10 mins
Soms zijn dingen zo simpel dat je ze eigenlijk geen recept mag noemen... maar dan blijkt het wel ontzettend lekker te zijn en dan …
Ingredients
- 1 stuks Ananas geschild, in plakken
- 150 gram Ricotta
- 40 gram Rietsuiker
- 1 theelepel Kaneel is ook te vervangen door geraspte kokos
- Grillpan
Instructions
- Schil de ananas en snij hem in dunne plakken (of koop een blikje met plakken...).
- Meng de ricotta met de rietsuiker & kaneel (naar smaak) in een kom en roer goed door.
- Verhit een grillpan en gril de ananasplakken ongeveer 2 minuten aan iedere kant.
- Serveer de warme ananasplakken met de kaneelricotta & smullen maar!
- Course: Nagerechten
- Skill Level: Simpel
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Dit is echt van de desserts die ik nodig eens moet maken. Het lijkt me zó zalig!
[…] genoten van een heerlijk toetje, waar wel foto’s van zijn: gegrilde ananas met kaneelricotta. Overigens ook een heerlijke snack of een zonnige lunch, toch een beetje zomer in huis […]
[…] Heerlijk! Beetje ananas erbij, lekker fris en toch zo langzaam aan maar wat ingrediënten op mijn bord die wat meer bij de lente/zomer passen (ik ben zooo toe aan wat warmere dagen met zon!). Nee, verse ananas, zoals Els in haar gerecht heeft verwerkt, behoorde niet tot mijn ‘restjes’, maar een blikje ananas staat eigenlijk altijd wel in de kast. Ideaal om een lekker toetje mee te maken, zoals gegrilde ananas met kaneelricotta. […]
[…] ineens dat het al best lang geleden is dat er een lekker toetje op MiCook verscheen, namelijk de gegrilde ananas met kaneelricotta, begin februari. We eten wel vaker een toetje hoor, maar meestal kiezen we voor de pruimen uit de […]
Mmm, dit lijkt me heel erg lekker! Dat gaan we binnenkort eens eten 🙂
Leuk! Het was ook erg lekker! 🙂