Gehaktpizza met mais, tomaten & mozzarella

3

Vanavond alweer een gerecht gemaakt uit de kooktijdschriften die ik vorige week van Anja heb gekregen. Niet dat ik ze allemaal al heb doorgebladerd, maar ik heb inmiddels een stapeltje weggewerkt en er zijn al veel geweldige recepten voorbij gekomen.

Deze gehaktpizza uit Koken & genieten van juni 2007 ziet er lekker uit en het is alweer een tijdje geleden dat we gehakt hebben gegeten, dus een goede keuze. Daarnaast is de bereidingstijd erg kort (kwartiertje + half uurtje oven) en dat is altijd wel prettig voor een vrijdag… op de een of andere manier bij ons altijd een drukke dag. Ui snipperen, gehakt bereiden, tomaatjes & mozzarella snijden, alles in de ovenschaal, half uurtje wachten en er staat weer iets heerlijks op tafel. De rest van de maïs ook op tafel, beetje komkommer met tzatziki erbij: we hebben weer zitten smullen!

Koken & genieten geeft nog een tip bij dit recept:

Je kunt de gehaktbodem natuurlijk ook beleggen met andere ingrediënten, zoals champignons, courgette of peperoni. Deze gehaktpizza past ook goed in een feestelijk buffet. Ook koud smaakt hij prima.

Nog even wat informatie over maïs (één van de hoofdingrediënten van dit gerecht) en daarna het recept.

Mais

Maïs is eigenlijk geen groente, maar een graangewas. We eten alleen suikermaïs, met zijn zoete, gele korrels, als groente. In Nederland is het eigenlijk te koud om buiten maïs te kweken voor menselijke consumptie. Wat je langs de weg ziet staan, is dan ook meestal snijmaïs, een zetmeelrijk veevoer dat vooral wordt gebruikt in de rundveehouderij. Maar sinds een aantal jaren is men er in geslaagd om ook suikermaïs in Nederland te telen. In Amerika is maïs al langer populair, maar ook in ons land wint deze relatief nieuwe groente aan populariteit. De laatste jaren is in Nederland de consumptie van suikermaïs verdubbeld. Een maiskolf weegt ongeveer 225 gram. Dit kan oplopen tot 350 gram midden in de zomer. In Nederland wordt al 30 jaar suikermais geteeld, het verschil tussen suikermais en koeienmais is dat de suikers niet omgezet worden in zetmeel, daarom smaakt suikermais zo heerlijk zoet. Suikermais staat volop in de belangstelling en wordt steeds meer gegeten. Naast de welbekende gele kleur bestaat er ook suikermais, die wit van kleur is! In Amerika is de wit-gele mais erg populair, in Nederland is de bi-colour bijna niet verkrijgbaar.

Bron: Groentenenfruit.
Print Friendly, PDF & Email

3 reacties

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.