Gezonde speltkoekjes met banaan

8

Deze gezonde banaan-havermoutkoekjes zijn best wel populair. Best wel heel erg, eigenlijk. Ze zijn al uit vele ovens gekomen, staan op redelijk wat foodblogs en ook hier worden ze nog regelmatig gebakken. Iedereen maakt ze weer nét iets anders. Andere/meer noten, andere zoetstoffen (honing, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop, agavesiroop etc.), gedroogd fruit, wel of geen kokos, met of zonder chocola/cacao nibs, maar de basis havermout-banaan blijft.

De één vindt ze heerlijk en heeft er geen problemen mee dat de koekjes niet zo lang houdbaar zijn (ze zijn daar namelijk snel op…), de ander is niet zo’n fan van de banaan-havermoutkoekjes. Smaken verschillen… Maar een veelgehoorde ‘klacht’ is toch wel dat de koekjes niet zo krokant/knapperig zijn. Dat klopt. De koekjes zijn van buiten krokant, maar van binnen wat zacht, een beetje chewy. Om de koekjes zo krokant mogelijk te maken, kun je ze wat platter maken en wat experimenteren met de oventijd. Iedere oven werkt anders en zolang de randjes nog niet ‘verbrand’ zijn, kun je de koekjes rustig in de oven laten liggen.

Maar goed…. Wij vinden de koekjes erg lekker! Krokant of niet. Toch wilde ik weer eens een andere variant proberen. Daarom maakte ik deze gezonde speltkoekjes met banaan!

Gezonde speltkoekjes met banaan

Gezonde speltkoekjes met banaan

Koekjes met speltvlokken, in plaats van havervlokken/havermout. De vlokken hebben een wat andere structuur, dus ik dacht: ik probeer het gewoon! Daarnaast nog wat cacao toegevoegd, wat dadels en wat amandelmeel (in plaats van fijngehakte noten). Chocolade-banaan-spelt-amandel-dadel-koekjes!

En….? Lekker! De koekjes hadden hier geen lang leven…. oeps 😉 . Ja, ik vond ze heerlijk! Waren ze krokant? Op een bepaalde manier wel. Nee, het zijn geen stevige koekjes waar de kruimels vanaf vallen als je ze doormidden breekt. Ja, ze hebben nog steeds die chewy binnenkant, maar op de één of andere manier is het mondgevoel erg prettig en toch wel krokant! Ze hebben, vind ik, iets meer bite dan de havermoutkoekjes. Ik vind het een erg geslaagd experiment en ga ze zeker vaker maken! Of misschien ga ik ze dan met roggevlokken of quinoavlokken maken… we experimenteren gewoon door!

Print Friendly, PDF & Email

8 reacties

  1. Omdat ik (voorlopig) geen havermout meer mag, heb ik deze zowel met alleen quinoavlokken als alleen met roggevlokken gemaakt. Ik vond de roggevlokken versie lekkerder (brosser) maar een combi van beide kan ook. Inderdaad we blijven gewoon proberen. Deze komt ook weer op het lijstje!

    • Wat vervelend dat je even geen havermout meer mag, maar wel leuk om dan te experimenteren. Met roggevlokken lijkt mij ook een heel goed idee! Die ga ik binnenkort proberen! 🙂

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.