Gnocchi ovenschotel

5

Gnocchi… ken jij het?

Een jaar geleden (ongeveer dan…) had ik er nog nooit van gehoord totdat mijn schoonzus een gerecht ging maken met gnocchi. Een vage herinnering verteld mij dat wij het toen ook een keer gegeten hebben, maar hoe (met wat…): geen idee. Het heeft dus niet erg veel indruk gemaakt.

Toch kocht ik laatst een pak gnocchi di patate. Ik zag hem liggen en dacht meteen: dát moet ik nog een keer uitproberen!

Vervolgens lag het pak een tijdje in de kast, netjes op zijn plaats, te liggen. Mijn kast ligt altijd veel te vol, dus toen ik de gnocchi voor de zoveelste keer op moest pakken om iets anders tevoorschijn te toveren, was ik er flauw van en ging ik op onderzoek uit. Op zoek naar wat het nu precies is en vooral een lekker recept om er iets mee te maken.

Mijn zoektocht begon (zoals wel vaker) bij mijn goede vriend Wiki:

Gnocchi is een Italiaanse pasta-soort. Het woord gnocchi, meervoud van het Italiaanse gnocco, betekent “klont”. De Aziatische varianten worden vaak met het Engelse woord “dumpling” aangeduid, de Nederlandse variant is knoedel. Gnocchi is vooral bekend in de variant van aardappel; gnocchi di patate. In Rusland worden zij ook “Gnocchi” genoemd.

Gnocchi di patate zijn een soort ovale balletjes, gemaakt van aardappel en tarwemeel. Het is een typisch Italiaans gerecht. De aardappelen worden gekookt en gepureerd, en daarna met het meel en wat zout gekneed en dan gekookt in kleine balletjes. De gnocchi zijn klaar als ze komen bovendrijven. Ze worden vaak geserveerd met een saus van tomaten of van zachte kaas.

Er is ook een soort gnocchi van tarwe. Deze gnocchi zijn kleiner. Ze worden gemaakt door een beetje pasta-deeg met een duim over een rooster te rollen. InSardinië noemt men deze gnocchi echter malloreddus of gnocchetti sardi en worden ze veelal gemaakt met saffraan. Malloreddus worden vaak gegeten met een saus van tomaten (en eventueel Sardijnse worst) en geraspte pecorino sardo.

Gnocchi

Gnocchi

Ook wilde ik weleens weten of mijn fijne Nederlandse uitspraak klopte…. ik maakte er namelijk gnotsjie van, maar ik las op de blog van Annemieke dat je het dus niet uitspreekt als als gnotsjie, knotsjie of knokkie, maar als njokkie. Juist ja! Ik ga dat nu even 100 x zeggen, anders blijft het gnotsjie bij mij…

Ok, de achtergrondinformatie is binnen, nu nog een fijn recept. Ik kwam terecht op de site van Pauline en vond daar een geschikt recept: dat gaat hem worden. Ik las bij het recept dat Pauline geïnspireerd raakte door een gnocchi recept van Oh My Foodness (een versie met gehakt) en herinnerde mij meteen dat Brenda van Brenda Kookt! niet zo heel lang geleden ook een ovenschotel met gnocchi maakte (een variant met gehaktballetjes). Ik maakte, met als uitgangspunt het recept van Pauline, weer mijn eigen versie, ook zonder gehakt.

En nu hebben we dus heel bewust (in tegenstelling tot de vorige keer) gnocchi gegeten. Alwin vond het errug lekker. Ik vond het ook lekker, maar ik denk dat ik bijvoorbeeld pasta in zo’n ovenschotel nét iets lekkerder vind. Maar we hebben lekker gegeten! Leuk om weer eens wat nieuws uit te proberen!

Wat vind jij van gnocchi?

Gnocchi ovenschotel

Gnocchi ovenschotel

Bron: Vamospanish (foto).
Print Friendly, PDF & Email

5 reacties

  1. En dan heb je ook naast gnocchi di patate ook nog gnocchi alla romana, gemaakt van griesmeel. Echt heel anders, maar ook leuk om eens te maken.
    En zelf gnocchi maken kan trouwens ook, maar net als pasta heb je dan even wat tijd nodig.

    • Leuk! Het staat toch op de (lange termijn) planning om het zelf eens een keer te maken, leuk om het dan eens met griesmeel te maken! 🙂

  2. Pingback: Mijn kookweek – week 18 | Maaikyz iCook

  3. Pingback: Mijn kookweek – week 18

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.