Green Smoothie

6

Groen!  Mijn lievelingskleur… Lime groen! Ongeveer al mijn keukenaccessoires zijn lime groen, een volledige muur in de woonkamer is lime groen en in de rest van de woonkamer zijn groene details te vinden. Ik vind het een supermooie, frisse kleur en word er helemaal vrolijk van.

Tja, dan kan een groene smoothie natuurlijk niet achterblijven… eigenlijk had ik die al veel eerder moeten maken… Maar iets hield me toch tegen… een smoothie met groenten er in… maar ja, wel weer heel gezond. En door mijn mini-onderzoekje ‘smoothie versus shake‘, las ik dat groene smoothie over het algemeen een zoete smaak hebben vanwege de toevoeging van fruit/honing/stevia/yoghurt/sap. Nog even in de herhaling:

Groene smoothie

Groene smoothies zijn smoothies die behalve fruit vooral groene groente bevatten, zoals boerenkool, spinazie en sla. Deze smoothies worden door hun gezonde karakter aanbevolen door meerdere (Amerikaanse) gezondheidsmagazines en zijn populair onder veganisten. Doordat ze fruit bevatten naast de groenten die er in gaan, smaken ze veelal zoet.

Vandaag dus ‘de stoute schoenen aangetrokken’ en een Green Smoothie gemaakt: ik vond hem bijzonder lekker. Dat viel niet tegen… dat viel juist heel erg mee, yummy, die gaan we vaker maken. Gezond & lekker, wat wil een mens nog meer! 🙂

Wat er zeker in mijn eerste groene smoothie moest zitten, is een avocado, zo gezond:

Avocado

Een halve avocado voorziet van een vijfde van de benodigde dagelijkse hoeveelheid groente en fruit. Bovendien zit de vrucht vol met vezels, vitamines en mineralen, waaronder een enorme hoeveelheid aan kalium, wat beschermt tegen hartfalen, een hoge bloeddruk en beroertes. Avocado bevat goede vetzuren dat slecht cholesterol (LDL) helpt te verlagen, zonder het goede cholesterol aan te tasten (HDL); net als olijfolie. De vezels bieden een goede bescherming tegen darmkanker.

Een avocado bevat verschillende vitamines, waaronder vitamine A, dat huid, haar en botten gezond houdt en het immuunsysteem verhoogt. De vitamines B1, B2 en B6 houden het metabolisme op gang, verhoogt de concentratie en helpt bij depressie. Vitamine B6 houdt zenuwen in bedwang bij spannende situaties en vermindert klachten van het premenstrueel syndroom (PMS).

Avocado-weetjes

Avocado’s zijn het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. Een rijpe avocado voelt zacht rond de steelaanzet en heeft zacht romig geel/groen vruchtvlees met een ietwat nootachtige smaak. Avocado’s kun je beter niet in de koelkast bewaren, want dit verstoort de narijping – waardoor ze bederven. Op een koele plaats kun je ze tot 6 dagen goed houden, afhankelijk van hoe rijp hij is. Om de rijping te versnellen kun je hem in een plastic zak stoppen met een peer, appel of banaan. Om te voorkomen dat het vruchtvlees na het schillen bruin wordt, kun je hem besprenkelen met wat citroensap of azijn.  

Bronnen: Wiki, Telegraaf, Hotforwords (foto).
Print Friendly, PDF & Email