Hartige taart met citroenricotta & courgette

8

Een hartige taart met citroenricotta & courgette: dát hebben we gisteravond gegeten. Lekker hoor. Het originele recept komt van Nina’s Dinners. Via Twitter kwam de taart van Nina voorbij. Toen ik haar mooie foto’s had bekeken, dacht ik meteen: die ga ik ook een keer maken en dat schreef ik ook gelijk op haar site. Gister, zes dagen later (zó graag wilde ik hem maken) heb ik hem ook gemaakt. Wel een andere versie… ik heb wat kleine dingen aangepast… maar in grote lijnen lijkt de taart nog steeds op die van Nina.

Ten eerste heb ik twee soorten courgette gebruikt. Zaterdag kwam ik langs de Toko en zag ik een witte courgette liggen. De man die buiten grote watermeloenen stond te verkopen, wist mij niet veel te vertellen, maar volgens hem is de witte courgette veel lekkerder. Dat is altijd goed! Dus heb ik er één meegenomen en verwerkt in de taart. Ik heb ook rauwe stukjes gegeten, maar ik kan geen verschil ontdekken…. Een zoekactie met Google leverde het volgende op:

De witte (en de gele) courgette heeft dezelfde smaak als de groene variant. De witte (en de gele) courgette is uitstekend geschikt voor iedereen die van kleurrijk koken houdt. Voor de courgette (welke kleur dan ook) geldt wel: hoe kleiner, hoe lekkerder.

Dussss… nou ja, ziet de taart er in ieder geval leuk uit!

Het tweede verschil is het toevoegen van citroen aan de ricotta, een heerlijke combinatie. Nina kreeg de vraag, naar aanleiding van haar artikel, wat ricotta precies is, dus dat heb ik ook maar even opgezocht:

Ricotta

Ricotta is een sneeuwwitte zachte en frisse Italiaanse kaas van koeien- of schapenmelk met een milde en zacht zoete smaak. Ricotta bevat een laag zout- en vetgehalte. Ricotta betekent ‘opnieuw gekookt’. De naam verwijst naar de methode waarop ricotta gemaakt is: het wordt gemaakt van de wei die overblijft nadat deze is gescheiden van de wrongel. Strikt genomen is ricotta dus geen kaas, maar een bijproduct ervan. De wei vormde jarenlang een probleem omdat men niet wist hoe men er vanaf moest komen. Toen werd ontdekt dat bij verhitting de albumine in de wei samenklonterden en een nieuwe wrongel vormden. Door deze wrongel uit te laten lekken, ontstond ricotta. Ricotta wordt verkocht als een verse, witte kaas met een korrelige textuur. Meestal wordt hij verkocht in plastic bakjes.

Het laatste verschil zit in de ham. Nina heeft achterham gebruikt, ik heb Serranoham gebruikt: een Spaans tintje  in de taart. Serranoham is gedurende 11 maanden gerijpt in de Spaanse lucht. Nina geeft nog een leuke tip: “als je vegetarisch bent, kun je de ham weglaten en bijvoorbeeld vervangen door (geroosterde) paprika!“.

Owja, en ik heb er weer een tweepersoons versie van gemaakt in een kleinere quichevorm, zo schattig.

Bronnen: Verreoogst, Wiki
Print Friendly, PDF & Email

8 reacties

  1. Pingback: Chocourgette koekjes | Maaikyz iCook

  2. Pingback: Quinoa met wortel & walnoten | Maaikyz iCook

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.