Iers brood

7

Gisteravond hebben we lekker makkelijk gegeten: brood met gebakken champignons met peterselie en een salade. Niets bijzonders, snel klaar en erg lekker.

Tenminste… het was snel klaar omdat ik van te voren het brood al had gebakken: een Iers ‘sodabread’.

Maar qua snelheid ook over het brood niets te klagen, want voor broodse begrippen is dit brood snel klaar, zeker als je een kneedmachine hebt die bijna al het werk voor je doet…

Het recept voor dit Iers brood kwam ik tegen in de november editie van Light koken waar meerdere recepten voor broden in staan. Een tijdje geleden maakte ik uit deze editie al een volkorenbrood met lijnzaad en dit Iers brood zag er ook wel erg lekker uit. Dus de keuken in om hem uit te proberen. Een brood die je niet hoeft te laten rijzen omdat er baking soda in zit, ideaal voor als je wat minder tijd hebt om een aantal keren te wachten en na een bepaalde tijd weer wat handelingen te verrichten. Het deeg kneden, de oven in en binnen een uur heb je een heerlijk brood op tafel!

Bakpoeder versus baking soda

Baking soda is dus een middel om deeg te laten rijzen, maar het is niet hetzelfde als bakpoeder:

Hoewel beide Bakpoeder en Baksoda een rijzing proces teweeg brengen hebben ze ieder een eigen toepassing. Bakpoeder is gewoonlijk een mengsel van gelijke hoeveelheden zuiveringszout met citroen- of wijnsteenzuur. Als het toegevoegd wordt aan tarwebloem, krijgt je zelfrijzend bakmeel.
Baksoda of Bakingsoda is zuivere sodium bi-carbonaat, oftewel: zuiveringszout, of dubbelkoolzure soda. Zuiveringszout is in de toko te koop onder de naam Baking Soda. Baksoda is chemisch geen zuur maar een base en zal een ietwat bittere smaak opleveren, tenzij het gecombineerd wordt met een zuur, zoals in karnemelk, azijn, citroensap, zure room, yoghurt, chocolade, cacao, honing, rietsuiker, vruchten. Bakpoeder bevat baksoda en een zuur, plus een zetmeel om vocht te ontrekken, zodat de boel niet meteen begint te werken in de verpakking en die combinatie heeft – qua smaak – een neutraliserend effect. Recepten met bakpoeder hebben vaak ook andere neutraal smakende ingrediënten, zoals melk. Baksoda wordt vaak aan een recept met bakpoeder toegevoegd om de zuren te neutraliseren en wat zachtheid te produceren.

Bron: Liesbethstaartenatelier.
Print Friendly, PDF & Email

7 reacties

  1. Pingback: Tomaten risotto met biefstuk | Maaikyz iCook

  2. Pingback: Mijn kookweek – week 48 | Maaikyz iCook

  3. Pingback: Bloemkoolsoep

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.