Kalkoen roerbak met knolselderij & bietjes

2

Mijn eerste gedachte was om eens een stamppotje te maken met de knolselderij die in de Streekbox van afgelopen vrijdag zat.

Ik maak niet zo vaak stamppot en knolselderij koop ik vrijwel nooit (ik vraag me af of hij ooit weleens in mijn mandje heeft gelegen…).

Dat vind ik nou één van de leuke dingen van de Streekbox: je krijgt ingrediënten in huis die je normaal niet zo snel koopt, maar er nu wel iets meer móet doen (want weggooien is geen optie).

Ik heb alleen mijn plannen bijgesteld…. Daar zat ik, in de serre waar het lente zonnetje naar binnen scheen. Wat heerlijk! Tijdens de wandeling met de hond merkte ik dat ik mijn winterjas echt niet aan had hoeven doen… jeetje, wat was het ineens warm. Wekenlang hadden we temperaturen van rond het vriespunt en dan ineens… 15 graden en volop zon. Echt genieten! En om dan stamppot te gaan eten… ik zag het niet zo zitten.

Wijziging in de plannen dus. Het werd uiteindelijk kalkoen roerbak met knolselderij & bietjes. Snel klaar zodat ik optimaal van het zonnetje kon genieten, want ik heb vernomen dat we aan het eind van de week weer sneeuw krijgen… ik neem dus zoveel mogelijk zon op, zolang het nog kan! 🙂 We hebben heerlijk gegeten, alhoewel ik een volgende keer de rijst waarschijnlijk vervang door couscous, maar daar is het Alwin het niet zo mee eens. Hij vond het erg lekker, het enige wat er volgens hem nog wel bij kon, was een sausje… Geen idee wat voor sausje… Ik vond het zo goed, lekker veel groenten!

Knolselderij

 

Knolselderij

Knolselderij is de stevige knol van de selderijplant. De knol groeit voor een deel onder de grond en wijkt daarin af van zijn familieleden: de bladselderij en bleekselderij. De knol is bruingeel van kleur, het vruchtvlees is lichter en heeft een milde, kruidige smaak. Vooral de knol is belangrijk voor de teelt, maar je kunt ook de bladeren eten, bijvoorbeeld in de soep. Vaak wordt in het vroege voorjaar knolselderij met een toefje loof in de handel gebracht.

Knolselderij is erg gezond en bevat onder meer vitamine C, B1, B2, B12 en E, alsmede calcium en ijzer én het bevat veel vezels.

Bronnen: Veggipedia, AH
Print Friendly, PDF & Email

2 reacties

  1. Pingback: Mijn kookweek – week 10 | Maaikyz iCook

  2. Pingback: Het betere & mindere werk van 2013 - MiCook

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.