Keukeninspiratie

16

Keukeninspiratie…. ik heb het teveel én te weinig…. denk ik…

Wij denken na over een nieuwe keuken. Onze huidige keuken zat al in het huis toen we hem kochten (de keuken is waarschijnlijk zo’n jaartje of twaalf oud). Hij is niet helemaal onze smaak… absoluut niet lelijk hoor, maar niet zoals wij onze droomkeuken in gedachten hebben.

Hij begint ook wat gebreken te tonen… Er zit bijvoorbeeld al afplak-tape op een aantal deurtje omdat het bovenste laagje hier en daar wat gaat scheuren, het ‘handige’ draaikastje waar de pannen in staan heeft niet helemaal meer een vloeiende draai en hier en daar nog wat andere kleine gebreken. Ow ja, en ik kom altijd ruimte tekort… ik verwacht dat ik dat ook altijd zal blijven hebben, maar toch…

We hebben een prima keuken hoor, we hebben eigenlijk niets te klagen, maar toch knaagt het… een nieuwe keuken! Maar wat een project… elke keer als we er over praten, komen we weer op nieuwe ideeën en komt meteen de vraag naar boven: wat doen we met de rest… want (om maar een voorbeeld te noemen), de vloer loopt door tot nét onder de keukenkastjes. Ga je daar een ander formaat keukenkastjes (of gewoon een hele andere opstelling) neerzetten, moet je ook een andere vloer. Wij hebben een open keuken, dus de vloer loopt door in de woonkamer en de gang. Een volledig nieuwe vloer dan? Of alleen in de keuken? En als er dan toch een andere vloer komt, wil de heer des huizes vloerverwarming. Op zich niet erg, want dan kan die ellendige verwarming ook de keuken uit, maar zo wordt het project wel heel groot (en duur!).

Afijn, om het even bij de keuken te houden… Ik wil een aantal ‘dingen’ en ik wil een aantal ‘dingen’ niet. Maar er zijn zoveel ‘dingen’…. Gelijk maar een vraag aan jullie! Hoe ziet je droomkeuken er uit? Wat zit er in je huidige keuken en wil je nooit meer terug zien in een keuken of iets waarvan je nooit meer afscheid wilt nemen? Heb je tips? Wij hebben nog nooit een keuken laten plaatsen, dus voor ons is alles abracadabra… We horen het graag!

Wat wij in ieder geval willen, is het volgende (in willekeurige volgorde):

  • Een hoog aanrecht/werkblad….Ik ben 1,85, Alwin nog een stukje groter. We hebben geen kinderen en Mac (de hond) mag toch niet op het aanrecht komen. Zonder rugpijn na een paar uur de keuken uitkomen, dat is het idee.

Hoog aanrecht

 

  • Een kookeiland. Of in ieder geval een eiland. Kookeiland is een beetje afhankelijk van de kosten/mogelijkheden van de afzuigkap, aangezien we deze graag naar buiten willen hebben (gaat nu via luchtcirculatie). Het liefst zo’n eiland, waar je meteen gezellig aan kan zitten… ik blijf gewoon dromen hoor, maar manlief wil ook nog iets van een woonkamer (de ruimte is uiteraard beperkt).

Kookeiland

  • Een mooi plekje voor wat kookboeken. Ik ga er niet vanuit dat al mijn kookboeken in de keuken passen, maar mijn favorieten moet toch wel een mooi plekje in de keuken krijgen. Ik zat te denken aan onderstaande foto en in ons geval zie je de boeken dus ook vanuit de woonkamer (dat lijkt me wel erg mooi).

Kookboekenkast

 

  • In de categorie ruimte: een apothekerskast. We hebben nu ook een apothekerskast en daar ben ik erg blij mee! Als je hem niet al te vol propt, kun je in één oogopslag zien wat er in staat en is ideaal voor mijn standaard voorraad rijst/pasta/quinoa/bulgur etc. Deze kast is wel heel erg mooi:

Uitschuifbare apothekerskast

  • De nodige inbouw apparatuur.  Netjes, strak weggewerkt. Uiteraard een enorme koelkast (we hebben nu al best een grote, maar toch zit ie altijd vol), een vaatwasser, oven (liefst een dubbele), gasfornuis met 5 of 6 pitten en/of een wokbrander (ja, mijn dromen zijn erg groot) etc. etc.

Inbouw apparatuur

En zo zijn er nog heel veel ‘dingen’ te noemen, maar dan zou dit artikel écht ellendig lang worden…. Waar ik vooral benieuwd naar ben, zijn jullie tips! Waar moeten we absoluut aan denken (een opstaand randje aan het aanrecht of juist niet, een dubbele spoelbak of juist niet) en wat moeten we snel vergeten… Alle tips zijn welkom! 🙂

Nadat ik dit artikel schreef, kwam er eenzelfde soort vraag in de Foodbloggers-groep op Facebook. Ik  heb aandachtig meegelezen en merkte dat er meerdere mensen toe zijn aan een nieuwe keuken, waardoor er een aantal leuke tips werden besproken, maar ik hoop dat ik van jullie nog meer tips mag ontvangen! 🙂

Hieronder nog een paar mooie elementen van een droomkeuken, om nog even verder te dromen…. (a girl can dream, can’t she?!).

Droomkeuken

Mooie wandteksten of een schoolbord-achtig-iets, een prachtige spoelbak, handige opruim-elementen, een fijn plekje voor de hond (zodat ik niet over haar struikel) & een ophoging naar de keuken (lijkt me echt zoooo mooi)! En zo kan ik dit artikel vol met mooie foto’s stoppen… Er is zoveel….

Bron foto’s: Eurokitchen, Tinello, Oldhouseonline, Culy, Wonen.
Bron collage: Mocoloco, Culy, Welke, Houzz, Murraymitchell.
Print Friendly, PDF & Email