Keukenkrabbels – Beschuit met muisjes

4

Vandaag een nieuwe rubriek op MiCook: keukenkrabbels!

Gewoon wat krabbels die hoe dan ook iets met de keuken, koken, bakken, eten etc. te maken hebben. Ontstaan door onze nieuwsgierigheid. Wij zijn namelijk nogal nieuwsgierig (ja, echt!). Wij vragen ons altijd ‘dingen’ af. Wij zijn gek op nutteloze feiten. En zo is deze rubriek eigenlijk ontstaan. Simpel.

Een rubriek met ‘dingen’ die je eigenlijk altijd al wilde weten, maar waar je vaak niet bij stil staat of van die ‘dingen’ die je eigenlijk niet wil weten omdat je er niet bij stil wil staan. Ofzo. Maar hopelijk is je reactie, na het lezen van de keukenkrabbels: ‘Ha! Nu weet ik ein-de-lijk hoe dat zit’.

We beginnen vandaag met beschuit met muisjes. Nee, ‘we’ zijn niet zwanger, dit is geen ‘stille’ hint. Maarrrr… we krijgen binnenkort wel weer een nichtje (mijn broer en zijn vriendin zijn zwanger van de tweede!), dus: beschuit met muisjes!

Beschuit met muisjes

Als er een lief, klein baby’tje geboren wordt in Nederland, eten we beschuit met muisjes (niet massaal, maar de kersverse ouders en familie & vrienden). Als je gaat kraamschudden, krijg je over het algemeen beschuit met muisjes, met zorg klaargemaakt door ‘papa’ of door de kraamverzorgster. Roze & witte muisjes als er een meisje is geboren, blauwe & witte muisjes als er jongetje is geboren en oranje & witte muisjes bij de geboorte van een prins of prinses van Oranje.

Beschuit met muisjes

Maar waarom eten we beschuit met muisjes bij een geboorte? Eigenlijk weten we dat niet precies…. het is door de eeuwen heen ontstaan (lekker begin van deze rubriek: een vraag met een onduidelijk antwoord…..). Maar we kunnen wel onderdelen verklaren. Eén daarvan is het vieren van de geboorte, want een geboorte is toch wel heel speciaal. En dat vieren doen we met beschuit met muisjes….

Beschuit

Beschuit was vroeger best wel duur. Het was een echte luxe en alleen voor de rijken weggelegd. De gewone mensen konden eigenlijk geen beschuiten betalen, ook niet tijdens zo’n bijzondere gebeurtenis als een geboorte. Zij aten daarom bij een geboorte vaak besuikerd witbrood.

Vroeger werden kinderen uit de buurt en eventuele broertjes & zusjes getrakteerd op lekkernijen (een suikerbol of besuikerd witbrood) die het baby’tje zogenaamd voor hen had meegebracht, het zogenaamde kindermanstik. Een beetje het idee van: kijk, je krijgt een lekkernij van het baby’tje, lief hè?! En zo werd de baby snel geaccepteerd door de andere kindjes.

Muisjes

Anijszaad

De basis van muisjes is een combinatie van suiker & anijs.

Suiker schijnt een offergave te zijn om voorspoed en geluk mee af te dwingen. Een anijszaadje heeft een ovaalvormig lichaam met een ‘staartje’. Een muis ook. Ze lijken dus een beetje op elkaar…. Daarnaast werd een muis vroeger als symbool van vruchtbaarheid gezien (een muis kan heel veel kindjes krijgen…).

Anijs schijnt ook erg goed te zijn voor de borstvoeding (vroeger werd direct na de bevalling kraamanijs aan de kersverse moeder gegeven). Daarnaast zou anijs ook helpen de baarmoeder na de geboorte tot de oorspronkelijke grootte terug te brengen en boze geesten te bezweren.

Van besuikerd witbrood & kraamanijs naar beschuit met muisjes

Nu eten we dus beschuit met muisjes, want beschuit (een luxe lekkernij voor een feestelijke gebeurtenis) is betaalbaar & de muisjes kun je gewoon kopen in de supermarkt. Muisjes bestaande uit anijs & suiker: anijs (goed voor mama) met een laagje suiker (voor voorspoed & geluk). En alle andere kindjes blij, want doordat de baby er is, krijgen zij een zoete lekkernij! Iedereen blij toch?!

Beschuit met muisjes, maar dan anders

Nu weet je hoe het zit, of in ieder geval hoe ‘men’ denkt dat het zit. Leuk, maar wat nou als je geen beschuiten-fan bent en het niet ziet als luxe verwennerij? Ik heb wat alternatieven voor je opgezocht!

Chocoladefudge met roze muisjes

Chocoladefudge met roze muisjes

Bronnen: Wiki, Wiki, 24baby, suikerinfo, 24Kitchen, animaatjes.
Print Friendly, PDF & Email

4 reacties

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.