Keukenkrabbels – Toetjes

6

Een toetje, dessert, toespijs of nagerecht. Het gerecht waarmee een maaltijd wordt afgesloten. Vaak is deze zoet van smaak, maar er zijn ook hartige nagerechten, aldus Wikipedia.

Toetje

Het woord nagerecht (nae-ge-richt) bestaat al sinds 1599. Rond 1653 deed het woord dessert zijn intrede in Nederland en is afgeleid van het Franse werkwoord desserver (de tafel afruimen). Pas vanaf 1914 bestaat het woord toetje en is in dat jaar ook opgenomen in het woordenboek. Het woord toetje is een verkleinwoord en is afgeleid van het voorzetsel/bijwoord “toe”.

Toetjes

Waarom eten we eigenlijk een toetje?

Vroeger dacht men dat zoet na de maaltijd de spijsvertering stimuleerde. Gezoet bier of wijn, maar ook koek & gebak. Met de komst van fornuizen en huishoudscholen in de negentiende eeuw werd het 3-gangenmenu steeds populairder. Voor die tijd waren ‘toetjes’ eigenlijk alleen weggelegd voor de rijkere mensen. In de negentiende eeuw verschenen er veel recepten van puddingen en opgestijfde vla in kookboeken en hiermee werd het toetje een vast onderdeel van de maaltijd. De medicinale oorsprong (stimulering spijsvertering) verdween hierdoor.

Lekkere toetjes

Tegenwoordig is een toetje dus (bijna) een vast onderdeel van de maaltijd en eten we toetjes omdat we ze lekker vinden! Wij eten niet elke dag een toetje, maar we zijn er wel dol op… Tot slot daarom nog een aantal van onze favoriete toetjes, want wat is een artikel over toetjes zonder toetjes? 😉

Pruimen uit de oven met Griekse yoghurt

Pruimen uit de oven met Griekse yoghurt & noten

Pruimen uit de oven met Griekse yoghurt & noten

Dit toetje staat vaak bij ons op tafel. Makkelijk om te maken en niet al te ‘zwaar’: heer-lijk! Zodra er pruimen (uit Nederland) in de winkel liggen, staat dit bij ons op tafel. Maar ander fruit uit de oven is ook favoriet hoor. Neem bijvoorbeeld de gebakken abrikozen met bastogne of de gebakken perziken met frambozen: allebei super lekker!

Warme citroenpudding

Warme citroenpudding

Warme citroenpudding

Zo verschrikkelijk lekker! Echt, ik krijg er, bij het zien van de foto, weer zo’n zin in: yum! Maar ook de koude variant met lange vingers is super lekker (zeker als je hem een dag van te voren maakt). Ow, en een rijstpudding gaat er bij ons ook altijd wel in.

Crumble

Rabarbercrumble met aardbeien & vanille

Rabarbercrumble met aardbeien & vanille

Een crumble is ook altijd goed. Bijvoorbeeld deze rabarbercrumble, een appelcrumble, mangocrumble…ja, allemaal erg lekker. Veel fruit met een kruimellaagje!

Sticky toffee pudding met walnoten

Sticky toffee pudding met walnoten

Sticky toffee pudding met walnoten

Bomvol suiker, maar wel erg lekker en daarom mag hij niet ontbreken in dit lijstje met toetjes.

Wat is jouw favoriete toetje?

Bronnen: Educatieenschool, BCM.
Print Friendly, PDF & Email